UN Women tukee Haitin maanjäristyksestä kärsineitä naisia

Tue tyttöjä ja naisia katastrofeissa

Haitiin iski maanjäristys 14. elokuuta, kun maata koetteli jo useampi kriisi. Luonnonkatastrofien lisäksi Haitia koettelee jatkuva poliittinen epävakaus sekä lisääntyneestä jengirikollisuudesta johtuva turvattomuus. Koronapandemia on pahentanut ongelmia entisestään.

Tänä vuonna yli 4 miljoonaa haitilaista, joista 60 prosenttia naisia ja lapsia, tarvitsee kiireellistä hätäapua. Katastrofeissa ja niiden jälkeen turvattomuus ja väkivalta yleistyvät, ja naisiin ja tyttöihin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan riski nousee moninkertaiseksi. Haitin heikko turvallisuustilanne vaikeuttaa myös humanitaarisen avun toimittamista.

UN Women työskentelee yhteistyössä muiden YK-toimijoiden kanssa ja on mukana koordinoimassa katastrofiapua. UN Women toimittaa avun kansalaisyhteiskunnan ja YK-toimijoiden kautta katastrofialueelle.

UN Women vastaa naisten ja tyttöjen välittömiin humanitaarisiin tarpeisiin maanjäristyksen jälkeen tarjoamalla naisille turvallisia tiloja ja pääsyn välttämättömiin palveluihin ja tarvikkeisiin, helpottamalla ruoka-avun saatavuutta sekä auttamalla raiskauksen ja väkivallan uhreja avun piiriin. Välittömän avun lisäksi UN Women tekee pitkäjänteistä työtä, jotta tytöt ja naiset voivat toipua katastrofin seurauksista kestävällä tavalla. UN Women tukee naisten itsenäistä toimeentuloa, kouluttaa naisia ja tyttöjä sekä tukee paikallisia naisyhdistyksiä ja yhteisöjä katastrofiin vastaamisessa.

UN Womenin avun tavoitteena on:

• Tarjota suojaa suoraan 6 100 naiselle, mikä vaikuttaa epäsuorasti 100 000 perheenjäseneen ja yhteisön jäseneen.

• Tarjota palveluita katastrofista toipumisen tueksi suoraan 20 000 naiselle vaikuttaen 100 000 ihmiseen.

• Tarjota ruokaturvaa suoraan 8 000 naiselle, erityisesti yksinhuoltajaäideille, nuorille äideille ja väkivallasta selvinneille.

UN Womenin tavoitteena on toimittaa Haitiin 5 000 keittiöpakkausta (keittoliedet, tulitikut, vesisäiliöt, telttoja) sekä 200 viestintäpakkausta (puhelin, aurinkokäyttöinen lamppu, aurinkolaturi). Lisäksi tavoitteena on antaa rahallista tukea 3000 naiselle, jotta he voivat käynnistää uudelleen elinkeinonsa maataloudessa tai kauppa- ja palvelusektorilla.

UN Womenin avun tavoitteena on tukea naisten itsenäistä toimeentuloa, jotta naiset voivat rakentaa elämäänsä katastrofin jälkeen kestävällä tavalla. UN Womenin ohjelma tukee esimerkiksi haitilaisia maatalousyrittäjien naisjärjestöjä investoinneilla ja teknisellä tuella kotieläintuotannossa, maanviljelyssä, elintarvikkeiden jalostuksessa sekä markkinoinnissa. Ohjelman tavoitteena on tavoittaa 5 000 ihmistä. Lisäksi UN Women auttaa perustamaan yhteisiä puutarhoja, jotka hyödyttävät 2 500 ihmistä.

Katastrofista kärsivien naisten ja tyttöjen ääni on saatava kuuluviin, jotta heidän tarpeensa ja oikeutensa otetaan huomioon katastrofiin vastaamisen jokaisella alueella ja tasolla. UN Women tukee haitilaisia naisia ja tyttöjä osallistumaan katastrofeihin ja humanitaariseen toimintaan liittyvään päätöksentekoon.

Kuva: UNICEF/Rouzier