UN Women on syvästi huolissaan Afganistanin uusista siveyslaeista

Auta Afganistanin naisia

UN Women on syvästi huolissaan siitä, että Afganistanissa valtaapitävän talibanin viranomaiset ovat hiljattain säätäneet uusia siveyslakeja, jotka rajoittavat laajasti henkilökohtaista käyttäytymistä poistaen naiset tehokkaasti julkisesta elämästä ja antaen moraalipoliisille laajat toimeenpanovaltuudet.

Talibanin viranomaiset ilmoittivat 21. elokuuta 2024 saattaneensa voimaan yksityiskohtaiset lait ”siveellisyyden levittämiseksi ja paheiden ehkäisemiseksi”, jotka asettavat afganistanilaisille laajoja rajoituksia. Nämä lait pahentavat merkittävästi afganistanilaisnaisten ja -tyttöjen oikeuksien jo ennestäänkin ankaraa rajoittamista, muun muassa vaatimalla naisia peittämään koko vartalonsa ja kasvonsa, ja kieltämällä naisten äänen käyttämisen julkisesti. Naisia kielletään myös olemasta tekemisissä muiden kuin muslimien kanssa, käyttämästä julkisia liikennevälineitä yksin ja katsomasta kohti miehiä, joiden kanssa he eivät ole sukua tai avioliitossa.

Kolmen viime vuoden aikana Afganistanin valtauksen jälkeen talibanin viranomaiset ovat antaneet afganistanilaisnaisille ja -tytöille yli 70 määräystä heidän perusoikeuksiensa riistämiseksi. UN Womenin keräämä data osoittaa, että rajoituksilla on vakavia vaikutuksia näiden naisten ja tyttöjen elämään. Esimerkiksi vain yksi prosentti naisista koki, että heillä on vaikutusvaltaa päätöksentekoon yhteisöissään; 64 prosenttia ilmoitti, etteivät he tunne oloaan turvalliseksi, kun he lähtevät kotoaan yksin, kun miehistä vastaava luku on kaksi prosenttia; ja kahdeksan prosenttia ilmoitti tuntevansa vähintään yhden naisen tai tytön, joka on yrittänyt itsemurhaa elokuun 2021 jälkeen. Nämä sortavat lait ja toimintaohjeet on kumottava välittömästi, ja talibanin viranomaisten on noudatettava kansainvälisen oikeuden mukaisia velvoitteitaan kaikkien naisten ja tyttöjen täysimääräisten oikeuksien varmistamiseksi.

UN Women seisoo järkkymättömällä solidaarisuudella jokaisen afganistanilaisnaisen ja tytön rinnalla, joihin nämä toimenpiteet vaikuttavat, ja jatkamme yhteistyötä kumppaneidemme kanssa tukeaksemme heidän oikeuksiensa täysimääräistä toteutumista.

Lue alkuperäinen lausunto englanniksi.