UN Women ehdottaa vaihtoehtoista talousagendaa

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on julkistanut merkittävän raportin, joka vaatii muutoksia talouteen naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseksi.

Progress of the World’s Women 2015-2016: Transforming Economies, Realizing Rights -raportti yhdistää talouspoliittisen ja ihmisoikeusnäkökulman. Raportissa esitetään vaihtoehtoinen talousagenda, joka paitsi saisi aikaan reilumpia yhteiskuntia, myös loisi uusia työllisyysmahdollisuuksia mm. hoivatalouteen.

“Julkiset resurssit eivät virtaa sinne, missä niitä eniten tarvitaan”, sanoo raportin Lontoossa esitellyt UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Mlambo-Ngcuka listaa esimerkiksi puhtaan veden ja sanitaation, laadukkaan terveydenhuollon ja säälliset palvelut lapsista ja vanhuksista huolehtimiseksi.

“Siellä missä julkisia palveluita ei ole, naiset ja tytöt täyttävät vajeen.”

UN Womenin suurraportti tekee kymmenen avainsuositusta hallituksille ja muille toimijoille. Suositusten tarkoitus on saada talous toimimaan naisten hyväksi.

Vaikka maailma on vauraampi kuin koskaan, miljoonat naiset ovat edelleen matalasti palkatuissa, olosuhteiltaan huonoissa töissä. Raportin mukaan joillakin alueilla jopa 95 prosenttia naisista on virallisten työmarkkinoiden ulkopuolella.

Usein naisilta puuttuu mahdollisuus edes perustason terveydenhoitoon ja sanitaatioon. Naiset myös edelleen vastaavat palkattomasta hoitotyöstä. Ankara säästöpolitiikka ja budjettileikkaukset ovat vain lisänneet naisten vastuuta hoivasta.

Raportti ehdottaa talouden suunnittelemista niin, että naisten tarpeet pidetään mielessä. Tämä antaisi naisille tasa-arvoisen äänen taloudellisessa päätöksenteossa kotitalouksien tasolta kansallisen tason budjettisuunnitelmiin asti.

Raportin visiona on globaali talous, jossa naisilla on tasa-arvoinen pääsy tuotantoresursseihin ja sosiaaliturvaan ja joka takaa naisille riittävän toimeentulon sekä arvostuksen naisten tekemälle työlle.

Tutustu raporttiin: Progress of the World’s Women