Turvapaikanhakijat jakoivat ruusuja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan

Turvapaikanhakijat pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksista jakoivat ystävänpäivänä Reilun kaupan ruusuja Kampin kauppakeskuksessa. Tempauksella otettiin kantaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja ahdistelua vastaan.

Ystävänpäivän tapahtuma oli osa UN Womenin HeForShe-kampanjaa, joka rohkaisee miehiä ja naisia toimimaan yhdessä tasa-arvon puolesta.

Irakilaiset turvapaikanhakijat Jaafar, 36, ja Sarmad, 28, halusivat osallistua tapahtumaan levittääkseen iloa ystävänpäivänä.

“Olemme totaalisesti naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Tämä on iso ongelma maassamme, mutta haluamme avata suumme sen lopettamiseksi. Kenenkään ei tarvitse sietää väkivaltaa”, miehet sanoivat.

Turvapaikanhakijat jakoivat ruusuja ystävänpäivänä.
Ystävänpäivän HeForShe-tapahtumassa jaettiin 2 500 ruusua, jotka Reilu kauppa ry ja Kesko lahjoittivat.

Vapaaehtoiseksi tapahtumaan tullut Teena, 22, jakoi ruusuja Sarmadin kanssa.

“Ruusujen jakaminen toi paljon hyvää mieltä!” Teena sanoi. Kommunikointi sujui hyvin, eikä kielimuuri ollut este yhteiselle tekemiselle.

HeForShe korostaa yhteistyötä tasa-arvon puolesta.
HeForShe-kampanja korostaa kaikkien yhteistyötä tasa-arvon puolesta.

Miesten avattava suunsa

Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen korostaa, että naisiin kohdistuva väkivalta on yksi akuuteimmista ihmisoikeuskysymyksistä myös Suomessa. Suomalaisten miesten on avattava rohkeasti suunsa ja sitouduttava väkivallan lopettamiseen.

Naisten oikeuksia ei saa käyttää keppihevosena rasismille ja vihapuheelle. Suomen UN Women haastaakin kansainvälisen naistenpäivän lähestyessä suomalaiset irtisanoutumaan naisten suojelemisen nimissä harjoitettavasta rasismista ja naisiin kohdistuvasta uhkailusta sosiaalisessa mediassa.

Vetoomukseen voi lisätä nimensä HeForShe-kampanjan sivuilla.

”Naiset eivät tarvitse suomalaisten miesten ’suojelua’ ulkomaalaisia miehiä vastaan, vaan kaikkien sitoutumista ahdistelun ja väkivallan lopettamiseen”, Multanen muistutti ystävänpäivän tempauksen yhteydessä.

(Kuvat: Suomen UN Women/Maria Jain)