Turkissa pidätetyt naisten oikeuksien puolustajat vapautettava

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on huolissaan naisten oikeuksien puolustajien ja muiden ihmisoikeuspuolustajien kohtelusta Turkissa.

Kymmenen näkyvää ihmisoikeuspuolustajaa pidätettiin heinäkuussa. Heidän joukossaan olivat mm. Turkin naisjärjestöjen liiton edustaja İlknur Üstün ja EWL Coordination for Turkey -järjestön perustaja Nalan Erkem.

“He liittyvät osaksi kasvavaa sukupuolten tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolustajien joukkoa, jotka on pidätetty ja vangittu maassa”, sanoo UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Hän vaatii pidätettyjen ihmisoikeuspuolustajien välitöntä vapauttamista ja korostaa, että Turkin hallituksen on pysyttäydyttävä kansainvälisissä ihmisoikeusnormeissa ja turvattava pidätetyille asianmukainen tutkinta- ja oikeusprosessi.

Turkkilaiset naisjärjestöt pitävät näkyvien naisaktivistien pidätyksiä hyökkäyksenä koko naisliikettä ja kaikkia Turkin naisia vastaan aikana, jolloin naisten oikeuksiin kohdistuvat hyökkäykset ovat muutenkin yleistyneet.

UN Women peräänkuuluttaa Turkin hallitukselta pidätysten sijaan tukea aktivisteille.

“Turkin naisliike on ollut eturintamassa kamppailemassa tasa-arvon ja naisten oikeuksien puolesta niin Turkissa kuin koko maailmassa. Heidän työnsä yhdessä muiden kansalaisaktivistien kanssa on ratkaisevan tärkeää yhteisymmärryksen rakentamiselle, rauhalle ja demokratialle”, Mlambo-Ngcuka sanoo.

(Kuva: Kadın Koalisyonu / Women’s Coalition – Turkey. Turkkilaisia naisaktivisteja mielenosoituksessa heinäkuussa)