Turkin mielenosoittajajat vaativat naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamista

Tuhannet turkkilaiset ovat osoittaneet mieltä kaduilla ja sosiaalisessa mediassa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan sen jälkeen, kun raiskaukselta itseään suojannut 20-vuotias opiskelija Özgecan Aslan murhattiin raa’asti minibussissa.

Raiskausta yrittänyt minibussin kuljettaja puukotti Aslania ja hakkasi hänet kuoliaaksi rautaputkella. Ruumiin kuljettaja poltti ja hävitti jäännökset isänsä ja toisen miehen avulla.

Mieltään osoittavat turkkilaiset ovat huolestuneita naisiin kohdistuvan väkivallan lisääntymisestä ja syyttävät maan hallitusta naisten oikeuksien kaventamisesta.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women tuomitsee Aslanin brutaalin murhan. UN Women muistuttaa, että naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on vakava ihmisoikeusloukkaus, joka voidaan saada loppumaan vain puuttumalla sitä aiheuttaviin syihin: sukupuolten epätasa-arvoon ja naisiin kohdistuvaan syrjintään.

UN Womenin Turkin edustaja ja Euroopan ja Keski-Aasian aluetoimiston johtaja Ingibjorg Gisladottir tunnustaa Turkin saavuttaman edistyksen lainsäädännön saralla sekä ns. Istanbulin sopimuksen ensimmäisenä allekirjoittajana.

”On kuitenkin huolestuttavaa, että huolimatta edistyksestä Turkin lainsäädännössä ja institutionaalisissa järjestelyissä viimeaikaiset luvut naisiin kohdistuvasta väkivallasta eivät osoita merkittävää parannusta vuodesta 2008, ja naisiin kohdistuva väkivalta on yhä laajalle levinnyttä, kahden naisen viidestä joutuessa seksuaalisen ja fyysisen väkivallan kohteeksi”, Gisladottir sanoo.

”Naisiin kohdistuvalla väkivallalla on vakavat seuraukset uhreille, mutta se vaikuttaa kielteisesti myös perheisiin, yhteisöihin ja koko maahan.”

UN Women ja YK:n väestörahasto UNFPA peräänkuuluttavat yhteisessä kannanotossaan toimintaa hallitukselta, mutta myös koko yhteiskunnalta ja ilmaisevat tukensa tuhansille mielenosoittajille, jotka ovat lähteneet liikkeelle vaatimaan muutosta.

”Kaikki yhteiskunnan jäsenet, erityisesti miehet ja pojat, voivat auttaa saavuttamaan tavoitteen yhteiskunnasta, jossa ei ole naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja kotiväkivaltaa. Jokainen meistä voi auttaa haastamaan sukupuolistereotypioita, haitallisia perinteitä ja naisten syrjintää”, UN Womenin Gisladottir ja UNFPAn Turkin edustaja Zahidul Huque sanovat.