Tasa-arvon saavuttamiseen tarvitaan uusia liittolaisia

On suurempi ymmärrys kuin koskaan sille, että naisten on oltava tasa-arvoisia osallistujia kodeissamme, yhteiskunnissamme, hallituksissamme ja työpaikoillamme.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women etsii uusia ystäviä ja liittolaisia, jotta sukupuolten tasa-arvossa ja naisten oikeuksissa saavutettavat edistysaskeleet olisivat pysyviä.

“Kamppailemme edelleen muuttaaksemme epätasa-arvon rakenteellisen perustan. Ennen kuin se on tuhottu ja uudet perustukset asetettu, emme voi luottaa siihen että saavutukset olisivat peruuttamattomia”, UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka totesi Davosissa pidetyn Maailman talousfoorumin yhteydessä.

Mlambo-Ngcukan mukaan tasa-arvon saavuttamiseen tarvitaan ystäviä kaikkialla. Ennen kaikkea on kuitenkin luotava yhteydet niihin tahoihin, jotka eivät ole ystäviä, mutta joiden kanssa on aloitettava neuvottelut pian.

”Yhdistyneet kansakunnat on perinteisesti ja oman luonteensa vuoksi kääntynyt hallitusten puoleen. UN Womenilla on lisäksi vahva suhde kansalaisyhteiskuntaan. Saadaksemme aikaan radikaalit muutokset, jotka haluamme nähdä naisten voimaannuttamisessa ja tasa-arvossa, meidän on saatava liikkeelle paitsi parlamentit, myös väestö – ei pelkästään kansalaisyhteiskunta, vaan koko yhteiskunta.”

IMPACT 10x10x10

Yksi keskeinen työkalu uusien kumppanuuksien rakentamisessa on UN Womenin HeForShe-kampanja, jonka tarkoituksena on innostaa miljardi miestä naisten oikeuksien puolustajiksi. UN Women julkisti Davosissa HeForShe-kampanjan uuden pilottialoitteen, joka on saanut nimekseen IMPACT 10x10x10.

Aloitteen tarkoitus on saada aikaan konkreettisia muutoksia joillakin maailman alueilla, joissa tarve naisten oikeuksien ja mahdollisuuksien vahvistamiselle on kaikkein suurin. Alkuvaiheessa mukaan otetaan kymmenen yritysjohtajaa, kymmenen valtionjohtajaa ja kymmenen yliopistoa. Näiden toimijoiden johdolla tavoitellaan tuloksia, jotka ovat toistettavissa laajasti eri puolilla maailmaa.

HeForShe-kampanjan menestys kertoo muutoksen mahdollisuudesta.

”Hyödynnämme sitä, mitä maailma haluaa: olla osa muutosta. Nyt meidän pitää kanavoida tämä energia päämäärätietoiseen toimintaan”, sanoi pilottialoitteen avannut UN Womenin hyvän tahdon lähettiläs Emma Watson.  

Katso Emma Watsonin puhe Maailman talousfoorumissa

Watsonin mukaan nyt on ”suurempi ymmärrys kuin koskaan sille, että naisten on oltava tasa-arvoisia osallistujia kodeissamme, yhteiskunnissamme, hallituksissamme ja työpaikoillamme”.