Suomen 1325-verkosto: Ukrainan konflikti ratkaistava diplomatian keinoin – naisten ja tyttöjen oikeudet turvattava 

Suomen Naiset, rauha ja turvallisuus -verkosto vaatii diplomaattista ratkaisua Ukrainan konfliktiin ja nostaa esiin naisten ja tyttöjen haavoittuvaa asemaa konfliktissa. Naisten ja tyttöjen ääntä tulee kuulla konfliktin ratkaisun ja rauhanprosessien kaikissa vaiheissa.

Suomen 1325-verkoston kannanotto, 24.2.2022:

Venäjä on hyökännyt Ukrainaan. Suomen Naiset, rauha ja turvallisuus (1325) -verkosto tuomitsee hyökkäyksen jyrkästi. Sotatoimet 44 miljoonan asukkaan maahan aiheuttavat valtavaa inhimillistä kärsimystä. Venäjän toimet rikkovat YK:n sopimuksia ja kansainvälisiä lakeja sekä uhkaavat myös YK:n turvallisuusneuvoston Naiset, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman (1325) toteuttamista.  

Ukrainan presidentti on vaatinut diplomatian jatkumista välittömästi. Vaadimme samaa. Vaadimme, että Venäjä kunnioittaa kansainvälisiä lakeja ja ihmisoikeussopimuksia, vetää joukkonsa pois Ukrainasta ja palaa neuvottelupöytään. Myös naisten tulee olla mukana rauhanneuvotteluissa sekä konfliktin ratkaisun ja rauhanprosessien kaikissa vaiheissa.  

Kriisien aiheuttamat sukupuolistuneet uhat sekä naisten ja tyttöjen erityistarpeet on huomioitava. Naiset tarvitset erityistä suojaa kriisin keskellä. Naisiin kohdistuva väkivalta lisääntyy tutkitusti kriiseissä ja konflikteissa ja niiden jälkeen. Olemme saaneet vuodesta 2014 asti raportteja lisääntyneestä sukupuolistuneesta ja seksuaaliväkivallasta Ukrainan itäosissa, jossa sotatoimet ovat jatkuneet tähän päivään asti. Tänä aamuna sotilaallinen väkivalta on levinnyt useiden uutislähteiden mukaan lähes koko Ukrainaan.  

Torstaina 24.2.2022 YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa Ukrainan suurlähettiläs Sergiy Kyslytsya painotti, että jokaisen tulee tehdä nyt kaikkensa sodan pysäyttämiseksi. Suomen Naiset, rauha ja turvallisuus -verkosto vaatii samaa. Emme saa antaa kansainvälisten sopimusten valua hukkaan.  

Kansainvälisen yhteisön tulee seistä vahvasti Ukrainan puolella ja tehdä kaikkensa, jotta väkivalta saadaan loppumaan ja neuvottelut jatkumaan. Aikaa odottamiseen ei enää ole. 

Lisätiedot: 

Elina Korhonen
Suomen 1325 (Naiset, rauha ja turvallisuus) -verkoston puheenjohtaja
elina.korhonen@vaestoliitto.fi


Suomen 1325-verkosto on kansalaisjärjestöjen, tutkijoiden ja asiantuntijoiden yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on edistää YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 toimeenpanoa. Verkostoa hallinnoi ja koordinoi UN Women Suomi ulkoministeriön tuella. Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan verkostoon ja tekemään vaikuttamistyötä naisten aseman parantamiseksi rauhanprosesseissa, lue lisää täältä.

Voit myös tukea Ukrainan naisia ja tyttöjä lahjoittamalla UN Women Suomen hätäapukeräykseen.

Kuva: UN Women /Christopher Herwig