UN Womenin pääjohtaja Sima Bahousin lausunto: Suojelkaa kaikkien afganistanilaisten oikeuksia

Auta Afganistanin tyttöjä ja naisia

YK:n apulaispääsihteerin ja UN Womenin toiminnanjohtajan Sima Bahousin lausunto Afganistanin tilanteesta 3.10.2022.

Afganistanin naiset ja tytöt suljetaan koteihinsa, heidän pääsynsä töihin estetään, heitä murhataan luokkahuoneissa – tällainen on Afganistanin naisten ja tyttöjen tilanne. Eriarvoisuuden ulottuessa kaikkialle, missään ei ole turvallista.

Kabulissa perjantaina tehdyssä itsemurhaiskussa kuoli tai haavoittui useita opiskelijoita, jotka olivat vain tekemässä koetta. Suurin osa heistä oli nuoria naisia.

Koulutus on perustavanlaatuinen ihmisoikeus ja sosiaalisen, taloudellisen, poliittisen ja kulttuurisen kehityksen liikkeelle paneva voima. Tämä näkemys jaettiin yhteisymmärryksessä hiljattain pidetyssä YK:n yleiskokouksen ”Transforming Education Summit” -huippukokouksessa.

Yhdyn YK:n pääsihteerin kehotukseen, jossa hän kehottaa valtaapitäviä viranomaisia suojelemaan kaikkien afgaanien oikeutta turvalliseen koulutukseen etnisestä alkuperästä tai sukupuolesta riippumatta.

Kehotan valtaapitäviä viranomaisia ryhtymään välittömästi toimiin afganistanilaisten naisten ja tyttöjen kaikkien oikeuksien suojelemiseksi ja rikollisten saattamiseksi vastuuseen kansainvälisten normien mukaisesti.

Voit lukea alkuperäisen englanninkielisen lausunnon täältä.