Ruusut eivät suojele väkivallalta

Naistenpäivänä on torjuttava naisiin kohdistuvaa väkivaltaa hemmottelun sijaan.

Tänään juhlitaan kansainvälistä naistenpäivää. Naisia muistetaan ruusuin, hemmotteluin ja muilla huomionosoituksilla. Kukkia on ihana saada ja antaa, mutta naistenpäivänä huomion tulisi kiinnittyä tasa-arvon todelliseen tilaan. Tänäkin naistenpäivänä joka kolmas nainen maailmassa on kokenut väkivaltaa.

Maailmalla #metoo ja Suomessa #memyös ovat vihdoin nostaneet seksuaalisen häirinnän esille, joka on yksi naisiin kohdistuvan väkivallan muoto. Vielä ei ole kuitenkaan aihetta juhlia naistenpäivänä, sillä väkivallan kulttuuri levittyy edelleen laajalle”, muistuttaa Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen.

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ei tunne maantieteellisiä, uskonnollisia tai kulttuurisia rajoja. Seksuaalinen häirintä ja väkivalta, sukuelinten silpominen ja tyttöjen pakkoavioliitot ovat laajalle levinneitä ihmisoikeusloukkauksia.

Tarvitsemme kaikki mukaan lopettamaan väkivallan aikakauden. Ruusut naistenpäivänä eivät suojele väkivallalta. Naisten oikeuksien toteutuminen edellyttää vahvempia kannanottoja ja osallistumista myös miehiltä”, toteaa Multanen.

Väkivalta on torjuttavissa pitkäjänteisellä työllä. UN Women työskentelee väkivaltaa kokeneiden palvelujen parantamiseksi ja pysyvän asennemuutoksen aikaansaamiseksi perheissä, yhteisöissä ja koko yhteiskunnassa. UN Womenin tuella esimerkiksi 24 maata vahvisti vuoden aikana naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan vastaista lainsäädäntöään ja sadat tuhannet naiset ja tytöt ovat saaneet tukea väkivallasta selviytymiseen 77 maassa.

Suomessa kerätään tukea UN Womenin väkivallan vastaiselle työlle naistenpäivän kampanjalla. Lisää tietoa kampanjasta www.unwomen.fi/naistenpaiva2018.