Rohkeuden muotokuvia – Phil Borges

Phil Borges kuvasi Guatemalassa nuoria mayanaisia, jotka ovat nousseet muutoksentekijöiksi yhteisöissään.
Phil Borges kuvasi Guatemalassa nuoria mayanaisia, jotka ovat nousseet muutoksentekijöiksi yhteisöissään.

”Huomioni naisten oikeuksiin pohjautuu siihen, mitä näin työssäni. Naiset tekevät valtaosan töistä, he tuottavat puolet maailman ruuasta ja heidän harteillaan ovat elämäämme kannattelevat tehtävät”, toteaa valokuvaaja ja dokumentaristi Phil Borges. Phil puhuu vahvalla kokemuksella: 25 vuoden ajan hän on matkustanut ympäri maailmaa kameransa kanssa.

Mutta mikäli olisit halunnut tavata Philin ennen hänen valokuvaajan uraansa, sinun olisi pitänyt varata aika hammaslääkäriltä.

”Olin kiinnostunut valokuvaamisesta hammaslääkäriksi opiskellessani”, Phil selittää. “1960-luvun lopulla olin mukana opiskeluprojektissa, jossa haastattelin ihmisiä huumeiden käytöstä San Franciscon Haight Ashburyssä. Se oli värikästä aikaa ja tapasin monia mielenkiintoisen näköisiä ihmisiä. Tuolloin tartuin ensimmäistä kertaa kameraan ottaakseni valokuvia ja filmatakseni.” Pian Philin hammaslääkäriura kuitenkin lähti käyntiin ja 18 vuoden ajan hän keskittyi vastaanottonsa pyörittämiseen.

Vasta lapsen syntymä sytytti uudelleen Philin kipinän valokuvausta kohtaan. “Kaivoin esiin vanhan kamerani kuvatakseni poikani syntymän”, Phil kertoo. Kun hän sitten etsi paikkaa, jossa voisi kehittää filmin, Phil päätyi valokuvauskurssille. Siellä hän saattoi käyttää pimiötä, mutta yhdellä ehdolla: hänen täytyi osallistua myös oppitunneille. Tuosta kurssista muodostui Philin elämän käännekohta. Phil myi vastaanottonsa ja omistautui valokuvaukselle.

Tarinankerronta yhteiskunnallisen muutoksen välineenä on Philin työn keskiössä ja erityisesti Phil on kertonut naisten tarinoita ympäri maailman. Hänen kuvissaan ja videoissaan piirtyy muotokuvia naisista, jotka haastavat sukupuoleen perustuvan syrjinnän ja jotka murtavat yhteisöissään esteitä tasa-arvon ja naisten oikeuksien toteutumisen tieltä.

Naisten oikeuksien esiin tuominen toi Philin yhteistyöhön myös UN Womenin kanssa. Hän kuvasi ja filmasi tositarinoita muutoksista, jotka UN Womenin hallinnoima YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen rahasto on mahdollistanut.

Kambodžassa Phil tapasi happo- ja polttoväkivallasta selvinneitä naisia, jotka rahaston tuella olivat saattaneet rakentaa elämänsä uudelleen. Liberiassa hän dokumentoi kuinka naisten taloudellinen voimaannuttaminen on tärkeää väkivallan kierteen katkaisemiseksi. Guatemalassa Phil puolestaan keräsi tarinoita nuorista mayanaisista, jotka toimivat muutoksentekijöinä yhteisöissään väkivaltaa vastaan.

Kuunnellessaan väkivallasta selvinneiden naisten tarinoita ympäri maailman Phil on nähnyt voiman, joka väkivallan ympärillä vallitsevan hiljaisuuden ja stigman murtamisessa vapautuu: “On todella voimaannuttavaa kun väkivaltaa kokevat naiset astuvat esiin ja julistavat, että tässä minä olen.”

“Kuvaajana minä toki luon tilan, jossa he voivat luottavaisin mielin kertoa tarinansa – mutta ratkaisevinta siinä on heidän oma rohkeutensa.”

Guatemalassa Phil näki tämän rohkeuden nuorissa naisissa, jotka käyttävät videota ja yhteisödraamaa nostaakseen naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan näkyväksi. “Tytöt ja naiset kokoontuvat yhteen puhumaan kokemuksistaan ja oppimaan oikeuksistaan. Video tarjoaa heille välineen, jonka kautta he voivat avautua ja kertoa tarinansa”, Phil kuvailee. “Ja se, että he oppivat käyttämään kameroita ja editoimaan videoita, koko tämän uuden teknologian hallitseminen, on itsessään voimaannuttavaa.”

“Olen silloin tällöin kuullut ihmeteltävän mitä tekemistä miehellä on näiden asioiden kuvaajana”, vastaa Phil kysymykseen siitä miten hän kokee roolinsa naisten oikeuksia esiin nostavana miespuolisena valokuvaajana. Hänen vastauksensa on selvä: “Tämä on ihmiskunnan asia, ei vain naisten asia.”

Phil Borges Productions: www.philborges.com