Rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan hyökätty Myanmarissa – UN Women kutsuu sidosryhmiään kuulemaan Myanmarin naisten äänen

Tue Myanmarin naisia

Myanmarin viimeaikaisten poliittisten tapahtumien vuoksi UN Women ilmaisee vahvaa huolta rauhanomaisiin mielenosoittajiin kohdistuvasta turvallisuusjoukkojen voimankäytöstä. Mielenosoittajien joukossa on ollut myös naisia. UN Women kutsuu sidosryhmiään kuulemaan Myanmarin naisia.  

Nay Pyi Tawista, Mandalaysta ja muista kaupungeista Myanmarissa tuli 9. helmikuuta 2021 useita tietoja mielenosoittajista, jotka olivat loukkaantuneet turvallisuusjoukkojen toimesta liittyen rauhanomaiseen maanlaajuiseen tottelemattomuus -liikkeeseen. Myöhemmin vahvistettiin, että 19-vuotias Ma Mya Thwate Thwate Khaing oli ensimmäinen turvallisuusjoukkojen uhri. Joukot olivat ampuneet naista päähän. Lääkärit ovat vahvistaneet hänen olevan nyt hengityskoneessa kriittisessä tilassa.

Ma Mya Thwate Thwate Khaingin olisi pitänyt viettää tänään, 12. helmikuuta, syntymäpäiväänsä. UN Women välittää syvimmät osanottonsa hänen perheelleen ja ystävilleen, sekä vaatii armeijaa ja poliisia pidättäytymään suhteettomasta voimankäytöstä mielenosoittajia kohtaan.  

UN Women Myanmarin kansalaisjärjestöjen rinnalla

Viimeisen vuosikymmenen aikana Myanmarin naiset ja naisten asioita ajavat kansalaisjärjestöt ovat näytelleet tärkeää roolia matkalla kohti hyvinvoivaa ja demokraattista yhteiskuntaa. He ovat olleet keskeisiä toimijoita rauhan ja inklusiivisen hallinnon puolesta. Viimeisen vuoden aikana olemme myös todistaneet, kuinka Myanmarin naiset ovat ottaneet paikkansa etulinjassa Myanmarin taistelussa covid-19 pandemiaa vastaan, vaikka pandemia vaikuttaa naisten elämään ja tilanteeseen suhteettoman paljon.  

Tänään UN Women seisoo Myanmarin naisten ja naisten kansalaisjärjestöjen rinnalla näiden pyrkimyksessä toteuttaa perusoikeuttaan rauhanomaiseen mielenilmaisuun ja pyrkimyksessä ilmaista toiveensa ja halunsa heidän maansa puolesta.  

Vetoamme kaikkia sidosryhmiä kuulemaan Myanmarin naisten äänen sekä Myanmarissa että maailmalla. Yhdymme Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteerin sanoihin, jotka takaavat YK:n järkähtämättömän tuen Myanmarin kansalle heidän pyrkimyksissään demokratian, rauhan, ihmisoikeuksien ja laillisuusperiaatteiden puolesta. Kehotamme armeijan johtoa kunnioittamaan Myanmarin kansan tahtoa ja noudattamaan demokraattisia käytäntöjä. Konfliktit tulee selvittää rauhanomaisen dialogin avulla.