Pyörremyrsky tuhosi vainotun rohingya-kansan asumukset pakolaisleirillä

Rohingya-kansan pakolaisleireille Bangladeshissa iskenyt pyörremyrsky Mora on aiheuttanut valtavia tuhoja. Kutupalongin ja Nayaparan leireillä 70 % taloista on tuhoutunut kokonaan tai osittain. Terveyskeskukset ja synnytysklinikat, koulut ja avustusjärjestöjen tilat ovat kärsineet suuria vahinkoja.

Leirien asukkaista valtaenemmistö – 80 prosenttia – on naisia ja lapsia. Erityisesti yksinhuoltajaäitien perheet sekä vammaiset ja raskaana olevat naiset sekä vanhukset ovat katastrofin jälkeen haavoittuvassa asemassa.

Rohingyat ovat yksi maailman syrjityimmistä kansoista. Heitä vainotaan heidän kotimaassaan Myanmarissa, eivätkä he ole tervetulleita muihinkaan naapurimaihin. Kymmenet tuhannet rohingyat ovat paenneet Bangladeshiin.

Pakolaiset ovat raportoineet järjestelmällisistä raiskauksista, tapoista ja talojen polttamisesta. YK:n ihmisoikeustoimiston mukaan tilanne on niin vakava, että kyse voi olla rikoksista ihmiskuntaa vastaan.

» Naiset tarvitsevat apua – lahjoita nyt

Apua heikoimmassa asemassa oleville

UN Women auttaa yhdessä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa leirin asukkaita järjestämällä hätämajoitusta ja tarjoamalla muuta tukea leireillä asuvien naisten ja heidän lastensa turvallisuuden takaamiseksi.

Myrskyn jälkeen leirit jäivät ilman sähköä. Ihmisillä on pulaa ruoasta ja polttoaineesta. Kiireellisintä on taata kaikille jonkinlainen asumus.

Tyydyttämättömät perustarpeet ja turvallisuuden puute olivat polttavia ongelmia rohingya-pakolaisten leireillä jo ennen pyörremyrskyn aiheuttamaa tuhoa. Nyt ongelmat ovat entistä suurempia, koska naiset ovat menettäneet asuinpaikkansa, eikä iltaisin ja öisin ole käytössä valaistusta. Naiset ovat kertoneet, että he eivät tunne oloaan turvalliseksi esimerkiksi vessassa käydessään auringonlaskun jälkeen.

Hätämajoituksen järjestämisen lisäksi UN Women alkaa jakaa leirin asukkaille aurinkoenergialla toimivia lamppuja, jotka parantavat naisten turvallisuutta ja auttavat perheitä selviämään sähkönjakelun palautumiseen asti.

UN Womenin tuella perustetut naistenryhmät ovat tarttuneet toimeen turvallisten tilojen tarjoamiseksi naisille, jotka ovat joutuneet tai ovat vaarassa joutua väkivallan uhriksi. Samassa yhteydessä perustetut miesten ja nuorten vapaaehtoisryhmät auttavat naisia kunnostamaan asuintiloja ja perustamaan väliaikaisia majoituspaikkoja yksin eläville naisille ja yksinhuoltajaäideille.

Terveysasemat ja naistenklinikat ovat kärsineet suuria vahinkoja.

» Naiset tarvitsevat apua – lahjoita nyt

(Kuvat: UN Women/Nadira Islam)