Presidentti Sauli Niinistö: Koronapandemialla dramaattisia seurauksia heikoimmassa asemassa oleville

Tue heikommassa asemassa olevia naisia ja tyttöjä

Presidentti Sauli Niinistö nostaa esiin, miten koronapandemia vaikuttaa kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin ja kertoo, miten hän itse on sitoutunut tasa-arvon edistämiseen. Presidentti Niinistöä haastatteli UN Women Suomen Generation Equality –podcastissa Kauppalehti Option toimitusta johtava Jenny Jännäri. Kuuntele jakso täällä.

Käynnissä oleva koronakriisi on vaikuttanut negatiivisesti tasa-arvokehitykseen maailmassa. Esimerkiksi kotiväkivalta on lisääntynyt varjopandemian tavoin ja kriittisiä lisääntymis- ja seksuaaliterveyteen liittyviä palveluja on karsittu akuutin kriisinhoidon tieltä maailmanlaajuisesti 

Presidentti Sauli Niinistö huomauttaa, että ongelmat näkyvät myös Suomessa, ja kriisin seuraukset vaikuttavat raskaasti esimerkiksi naisvaltaiseen palvelusektoriin 

Maailmalla tämä tietenkin ikävä kyllä taitaa vaikuttaa siten, et mitä heikommin asiat ovat jo olleet, niin siellä nämä ulkonaiset rasitukset painavat vielä suhteellisesti jopa pahemmin. Se on valtavan valitettavaa ja hyvin dramaattinenkin tilanne.  

Presidentti Niinistö nostaa esiin myös huolen siitä, miten köyhimmät maat pärjäävät kilpailussa esimerkiksi koronarokotteista. Hänen mukaansa Suomen johdonmukainen linja on ollut sekä ennen koronaa että sen aikana työskennellä hädän lieventämiseksi kansainvälisillä areenoilla. 

”Sitä varmasti jatkamme. Ennen koronaa yritettiin vaikuttaa siihen, että kaikkialla toimittaisiin oikeansuuntaisesti. Nyt koronan aikana tarvitaan varmasti lisää konkretiaa. 

Suomesta tuli vuonna 2020 YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin suurin yleisrahoittajakun se lähes kaksinkertaisti tukensa YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenille ja kasvatti yleisavustustaan 19 miljoonaan euroon. Suomella on myös johtorooli YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin käynnistämässä Generation Equality –aloitteessa vastuualueenaan teknologia ja innovaatiot. Maailmanlaajuinen aloite sitouttaa osallistujiaan kunnianhimoisiin toimiin tasa-arvon puolesta. 

Lisäksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö on yksi kymmenestä valtion päämiehestä, jotka ovat sitoutuneet edistämään tasa-arvoa UN Womenin kansainvälisen HeForShekampanjan Impact Champion -lähettiläänä. Kampanja peräänkuuluttaa, ettei sukupuolten tasa-arvoa saavuteta, elleivät myös miehet ole mukana sitä edistämässä. 

Presidentti Niinistön HeForShe-kampanjan sitoumukset liittyvät naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen, naisten aseman parantamiseen talouselämän johtotehtävissä sekä naisia, rauhaa ja turvallisuutta koskevan toimintasuunnitelman toteuttamiseen.  

Haastattelussa hän kertoo onnistuneensa näistä parhaiten väkivallan torjumisessa. Osana presidentin sitoumusta jokaiselle asevelvolliselle annetaan koulutusta, jossa käsitellään vihanhallintaa ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyä. Tälle on Suomessa tarvetta, sillä jopa 47 prosenttia yli 15-vuotiaista tytöistä ja naisista on kohdannut väkivaltaa. 

Presidentti on kommentoinut, että koska “lähes 80 prosenttia suomalaisista miehistä suorittaa asepalveluksen, tämä on meille keskeinen tilaisuus ehkäistä naisiin ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa. 

Presidentti Niinistö alleviivaa myös sitä, että on tärkeää saada naisia mukaan yritysten hallituksiin.  

Paitsi että on itseisarvoista sinänsä saada sinne hyvää väkeä, niin se myöskin on omiaan poistamaan sitä mahdollisesti virheellistä asentoa, että yritysten toimivaan johtoon ei mahtuisi naisia. 

Presidentti Sauli Niinistön haastattelu on kuunneltavissa kokonaisuudessaan UN Women Suomen Generation Equality –podcastissa. Presidentti Niinistöä haastatteli Kauppalehti Option toimitusta johtava Jenny Jännäri.

”Oli hienoa päästä keskustelemaan tasavallan presidentin kanssa tasa-arvokysymyksistä. Arvostan sitä, että presidentti Niinistö on ryhtynyt UN Womenin HeForShe-kampanjan kansainväliseksi lähettilääksi. On tärkeää, että vaikuttajamiehet seisovat naisten rinnalla puolustamassa naisten oikeuksia, joissa on vielä maailmalla paljon tekemistä”, Jännäri kommentoi. 

 

Aiemmin podcastissa ovat vierailleet presidentti Tarja Halonen, silpomisen vastaisen työn asiantuntija Ujuni Ahmed, toimittaja ja TV-tuottaja Riku Rantala, sisäministeri Maria Ohisalo, näyttelijä Krista Kosonen, professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta ja Lähi-idän kirjeenvaihtajana toiminut Aishi Zidan.

Jokainen voi lähteä mukaan HeForShe-aloitteeseen allekirjoittamalla sitoumuksen. Kaikkia tarvitaan mukaan työhön tasa-arvon saavuttamiseksi!   

Allekirjoita HeForShe-sitoumus täällä!

Presidentti Niinistön kuva: Tasavallan presidentin kanslia