Pörssit soittavat kelloja tasa-arvon puolesta

Yli 80 pörssiä ympäri maailmaa soittaa kelloja tasa-arvon puolesta kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi. Suomen UN Women osallistuu kellonsoittoon Helsingin pörssissä naistenpäivän aamuna 8. maaliskuuta.

Maailmanlaajuisen Ring the Bell -kellonsoittoseremonian tavoitteena on kannustaa pörssiyhtiöitä ja yksityistä sektoria edistämään sukupuolten tasa-arvoa ja kestävää kehitystä liiketoimintamalleissaan. Tapahtuma toteutuu tänä vuonna viidennen kerran yhä useampien pörssien ja toimijoiden yhteistyönä. UN Women on yksi tapahtuman järjestäjistä.

“Naisten johtajuus ja taloudellinen osallistuminen vaikuttavat positiivisesti niin liiketoimintaan kuin laajemmin koko yhteiskuntaan ja talouteen. Maailmanlaajuisesti naiset kuitenkin kohtaavat vaikeuksia edetä johtoasemiin, eikä palkkatasa-arvo toteudu”, Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen sanoo.

Globaalisti vain 15 prosenttia yritysten hallitusten jäsenistä ja 4 prosenttia puheenjohtajista ja toimitusjohtajista on naisia. Positiivisia askelia on kuitenkin otettu kohti tasa-arvoa. Esimerkiksi Suomessa naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa on kasvanut tasaisesti. Viime vuonna New Yorkin pörssin johtoon valittiin ensimmäistä kertaa nainen koko pörssin 226-vuotisen historian aikana.

“Pörssit voivat edistää tasa-arvoa ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteita nostamalla tasa-arvokysymyksiä esiin. Myös yrityksillä tulee olla aktiivinen rooli tasa-arvon edistämisessä. Kaikki tarvitaan mukaan luomaan tasa-arvoisempaa maailmaa”, Multanen sanoo.

Kellonsoittoseremonialla kannustetaan sekä pörssejä että yrityksiä myös sitoutumaan naisten taloudellista voimaantumista edistäviin periaatteisiin (Women’s Empowerment Principles).

Kansainvälisen tapahtuman järjestävät yhteistyössä UN Women, kansainvälinen rahoitusyhtiö IFC, Sustainable Stock Exchanges (SSE) Initiative, UN Global Compact, World Federation of Exchanges sekä Women in ETFs. Suomen UN Women osallistuu perjantaina Nasdaq Helsingin kellonsoittoseremoniaan.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on maailman johtava naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaja. Vuonna 2019 UN Womenin naistenpäivän teema on tasa-arvo ja innovaatiot (Think equal, build smart, innovate for change), jolla nostetaan esiin innovatiivisia tapoja edistää naisten taloudellista osallistumista ja sukupuolten tasa-arvoa myös yritysmaailmassa. Suomessa kerätään tukea UN Womenin työlle kampanjalla #parempaanaistenpäivää www.unwomen.fi/naistenpaiva

 

Kuva: UN Women/Ryan Brown