Pakolaisnaisten ääni kuuluviin

Suomen UN Womenin liikkeelle laittama vetoomus pakolaisnaisten oikeuksien puolesta etenee. Toiminnanjohtaja Elina Multanen luovutti torstaina 19.5. vetoomuksen tuhat ensimmäistä allekirjoitusta Helsingissä vierailleelle UN Womenin pääjohtajalle Phumzile Mlambo-Ngcukalle.

Vetoomus on suunnattu Istanbulissa 23.-24.5. järjestettävälle humanitaariselle huippukokoukselle, jonne Mlambo-Ngcuka matkustaa Suomen-vierailunsa jälkeen.

» Allekirjoita vetoomus

”Naisten äänen on kuuluttava, kun heitä koskevia päätöksiä tehdään. Tämä on UN Womenin viesti Istanbulin huippukokouksessa”, Elina Multanen sanoo.

Vetoomuksen luovuttamisen yhteydessä pantiin erityisellä ilolla merkille, että monet vetoomuksen allekirjoittajat ovat liittyneet myös UN Womenin kuukausilahjoittajiksi, mikä mahdollistaa avustustyön laajentamisen pakolaisnaisten tukemiseksi.

Kansainväliset ja paikallistason kansalaisjärjestöt sekä YK-järjestöt kohtasivat UN Womenin ja Oxfamin työpajassa Istanbulissa humanitaarisen kokouksen alla.  (Kuva: UN Women/John Bleho)
Kansainväliset ja paikallistason kansalaisjärjestöt sekä YK-järjestöt kohtasivat UN Womenin ja Oxfamin työpajassa Istanbulissa humanitaarisen kokouksen alla. (Kuva: UN Women/John Bleho)

Järjestöt hiovat yhteisiä kantoja

UN Women ja Oxfam pitivät Istanbulissa aiemmin tällä viikolla kolmipäiväisen kansainvälisen Women on the Move -tapaamisen, johon osallistui pakolaiskysymyksen parissa toimivien kansalaisjärjestöjen edustajia viidestätoista Euroopan, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maasta.

Tapaamisen tarkoituksena oli saada aikaan yhteinen kanta pakolaisnaisten ja -tyttöjen kohtaamiin erityishaasteisiin vastaamiseksi.

”Osallistujat valittivat, että hallitukset priorisoivat rajavalvonnan pakolaisten oikeuksien yli”, sanoo UN Womenin rauhan ja turvallisuuden asioiden neuvonantaja Sabine Freizer.

Oxfamin Turkin maajohtaja Meryem Aslan sanoi, etteivät valtioiden toimet pakolaiskriisin hoitamiseksi vastaa naisten ja tyttöjen tarpeisiin.

”Mutta kansalaisyhteiskunta työskentelee yhä enemmän yhdessä. Täällä osallistujat ovat yhdessä kehittäneet yhteisiä suosituksia, jotka tullaan esittämään ensi viikon humanitaarisessa huippukokouksessa Istanbulissa”, Aslan sanoo.