Järjestöt: Pakolaiskiintiö moninkertaistettava

Maailmassa on enemmän pakolaisia kuin kertaakaan sitten toisen maailmansodan. Heistä suurin osa on kehittyvissä maissa. Suomi voi omalta osaltaan tehdä enemmän poikkeuksellisen tilanteen ratkaisemiseksi. Siksi 25 kansalaisjärjestöä vaatii Suomea moninkertaistamaan pakolaiskiintiönsä.

Pakolaiskiintiötä nostamalla Suomi voi auttaa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä, kuten kidutuksen ja väkivallan uhreja, vammaisia, lapsia ja yksinhuoltajaäitejä.

Pakolaiskiintiön moninkertaistamista vaativat Suomen UN Women, Amnesty International Suomen osasto, Suomen Pakolaisapu, Pakolaisneuvonta, Ihmisoikeusliitto, Kirkon Ulkomaanapu, Suomen UNICEF, Pelastakaa Lapset, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Plan International Suomi, SOS-Lapsikylä, Väestöliitto, Suomen Mielenterveysseura, Seta, Naisasialiitto Unioni, Naisten Linja, Monika-Naiset liitto ry, Ensi- ja turvakotien liitto, Pro-tukipiste ry, Suomen somalialaisten liitto, Suomen Setlementtiliitto, Kehys ry, Raster-verkosto, Changemaker-verkosto ja Refuhome ry.

Useat ministerit ja puoluejohtajat sekä tasavallan presidentti ovat tänä ja viime vuonna väläyttäneet mahdollisuutta nostaa Suomen vuosittaista pakolaiskiintiötä merkittävästikin. Usein lupaus on sidottu siihen, että Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä laskee. Vaikka Suomeen saapui syksyllä 2015 poikkeuksellisen paljon turvapaikanhakijoita, tänä vuonna määrä on laskenut jotakuinkin 2000-luvun normaalitasolle.

Hallitus ja eduskunta eivät ole kuitenkaan reagoineet muuttuneeseen tilanteeseen nostamalla kiintiötä.  Pakolaiskiintiötä on päinvastoin jopa laskettu parista edellisvuodesta. Samaan aikaan maahan saapuvien turvapaikanhakijoiden oikeuksia on leikattu vauhdilla. Järjestöt muistuttavat, että myös Suomella on vastuu auttaa historiallisen pakolaistilanteen ratkaisemisessa.

Suomen vuosittainen pakolaiskiintiö on ollut 750 lähes koko 2000-luvun ajan. Kiintiötä nostettiin Syyrian kriisin takia 1050:een vuosina 2014 ja 2015. Tänä vuonna kiintiö laskettiin taas 750 paikkaan, vaikka humanitaarinen hätä Syyriassa vain pahenee. Suurin osa kiintiöpakolaisista vastaanotetaan EU:n yhteisten sitoumusten kautta, mutta Suomen tulee pitää kiinni myös kansallisesta pakolaiskiintiöstään.

(Kuva: UN Women/Mirjana Nedeva)