Oranssit päivät eduskunnassa

Kehitysministeri Lenita Toivakka asteli aamutuimaan keskiviikkona 25.11. ulkoministeriön kansalaisjärjestötapaamiseen oranssi huivi kaulassaan. Pukeutumisellaan Toivakka viestitti osallistuvansa Oransseihin päiviin, keskiviikkona alkaneeseen maailmanlaajuiseen kampanjaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Oranssi oli myös pääministeri Juha Sipilän pukukoodi.

Suomen UN Women haastoi kaikki kansanedustajat ja ministerit  tunnustamaan väriä väkivallan lopettamiseksi. Oranssi olikin päivän väri eduskunnassa: oransseja huiveja, kravatteja ja muita asusteita nähtiin täysistunnossa mm. Ben Zyskowiczin, Pertti Salolaisen, Antti Lindtmanin, Sanna Marinin, Lauri Ihalaisen, Eva Biaudetin, Ville Niinistön, Paavo ArhinmäenHanna Halmeenpään, Nasima Razmyarin, Matti Semin, Li Anderssonin ja monen muun yllä. Useat kansanedustajat ottivat myös kantaa some-päivityksissään.

Näyttökuva (246)

”Tänään pukeudun oranssiin huiviin. Näin tuen naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä. Väkivalta on aina rikos. Ei tarkoittaa ei”, twiittasi Susanna Huovinen.

Anne-Mari Virolainen yhtyi Huovisen sanoihin ja muistutti Facebookissa, että naisiin kohdistuva väkivalta on ihmisoikeusrikkomus, jota vastaan on toimittava kaikkialla maailmassa.

Myös miesten solmiot hehkuivat oranssin väreissä yli puoluerajojen.

”Pukeudun tämän päivän teemaväriin eli oranssiin kravattiin osoittaakseni tukeni naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiselle työlle. Minä olen feministi hyvin suurelta osin juuri siksi, että naisiin kohdistuu yhä uskomaton määrä väkivaltaa ja syrjintää”, perusteli kansanedustaja Ozan Yanar.

Näyttökuva (247)

Anna Kontula muistutti, että 30 prosenttia suomalaisista naisista on joutunut pari- ja lähisuhdeväkivallan uhriksi ja että globaalisti puhutaan vielä vakavammasta ilmiöstä.

”Ongelman korjaamiseksi tarvitaan poliittista tahtoa, resursseja ja selkeitä päätöksiä. Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan puuttuminen on meidän kaikkien yhteinen asia”, oranssiin pukeutunut Kontula sanoi Facebookissa.

Oranssiin kravattiin sonnustautunut puoluetoveri Jari Myllykoski oli samoilla linjoilla omassa päivityksessään: ”Oranssi symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa jokaisella on oikeus elää ilman väkivaltaa”, hän kertoi seuraajilleen.

» Oranssit päivät: Pukeudu oranssiin ja jaa oma kuvasi somessa tunnisteella #OranssitPäivät