Oranssilla toivoa tulevaisuudesta ilman väkivaltaa

UN Womenin maailmanlaajuinen Oranssit päivät –kampanja haastaa kaikki mukaan tunnustamaan väriä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Sunnuntaina 25. marraskuuta vietetään naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Joka kolmas nainen maailmassa on kokenut elämänsä aikana väkivaltaa, ja ongelman mittasuhteet ovat valtavat.

”Kyseessä on yksi maailman suurimmista ihmisoikeusrikkomuksista, ja Suomikin on yksi väkivaltaisimmista Euroopan maista naisia kohtaan. Silti väkivaltaa kokeneet joutuvat edelleen syyllistetyiksi kokemuksistaan”, Suomen UN Womenin vt. toiminnanjohtaja Elina Nikulainen sanoo.

UN Womenin maailmanlaajuisen Oranssit päivät –kampanjan tämän vuoden teema on #HearMeToo. Se muistuttaa ettei väkivalta lopu, ellemme tue kaikkia niitä naisia ja tyttöjä, jotka ovat ympäri maailmaa lähteneet rohkeasti toimimaan väkivaltaa vastaan.

”Meidän tulee tukea myös heitä, joiden ääni ei tavallisesti kuulu mediassa –  erityisen haavoittuvassa asemassa olevia kehittyvien maiden naisia, vammaisia naisia, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvia”, Nikulainen muistuttaa.

Kampanja kutsuu kaikki mukaan tunnustamaan väriä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus. Ympäri maailmaa ja myös Suomessa järjestetään kampanjan merkeissä tempauksia aina kansainväliseen ihmisoikeuksien päivään 10. joulukuuta saakka. Esimerkiksi Turun Kirjastosilta nähdään oranssiksi valaistuna sunnuntaina naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä.

Suomessa kampanjaa voi tukea myös lähettämällä tekstiviestin UNW numeroon 16499 ja lahjoittamalla siten 10 euroa naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on maailman johtava naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaja, joka työskentelee naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi kaikkialla maailmassa. UN Women ehkäisee naisiin kohdistuvaa väkivaltaa edistämällä lakimuutoksia ja syytteiden nostamista syyllisiä vastaan sekä tarjoaa palveluita väkivaltaa kokeneille. UN Women vaikuttaa myös kampanjoimalla syrjiviä asenteita vastaan.

Osallistu kampanjaan täällä!