Naisten oikeuksia ei saa käyttää keppihevosena rasismille

Suomen UN Women pitää tärkeänä viime viikkoina noussutta keskustelua naisten ahdistelusta ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta Suomessa.

Huolestuttavaa on, että osa julkiseen keskusteluun osallistuvista on huolissaan naisten turvallisuudesta vain silloin, kun ongelmana nähdään Suomeen tulleet turvapaikanhakijat. Tässä keskustelussa väkivallan uhriksi joutuneiden naisten ääni häviää ja näennäistä huolta naisten oikeuksista käytetään muiden asioiden ajamiseen.

“Naisten oikeuksia ei saa käyttää keppihevosena rasismille ja vihapuheelle”, sanoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen.

”Naisiin kohdistuva seksuaalinen ja fyysinen väkivalta on yksi akuuteimmista ihmisoikeuskysymyksistä. Suomi ei ole kyennyt täyttämään kansainvälisiä sitoumuksiaan naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi ja uhrien palveluiden järjestämiseksi”, Multanen muistuttaa.

Pääkaupunkiseudun turvapaikanhakijat ottavat ystävänpäivänä 14.2. kantaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja ahdistelua vastaan. Tempaus on osa UN Womenin HeForShe-kampanjaa, joka korostaa naisten ja miesten yhteistyötä tasa-arvon saavuttamiseksi ja kaiken syrjinnän lopettamiseksi.

”Miesten on avattava suunsa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Naiset eivät tarvitse suomalaisten miesten ’suojelua’ ulkomaalaisia miehiä vastaan, vaan kaikkien sitoutumista ahdistelun ja väkivallan lopettamiseen”, Elina Multanen sanoo.