Naisten ja tyttöjen vuosi 2013

Vuosi 2013 merkitsi maailman naisille sekä takapakkia että uusia saavutuksia. Maailmanlaajuisina virstanpylväinä erottuvat mm. sovun löytyminen naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamisesta YK:n naisten asemaa käsittelevässä toimikunnassa sekä kotitaloustyöntekijöiden oikeudet turvaavan yleissopimuksen voimaanastuminen.

UN Women teki vahvaa työtä naisten ja tyttöjen oikeuksien turvaamiseksi kaikkialla maailmassa. Tässä tarjoamme välähdyksiä vuoden varrelta.

TAMMIKUU

maliUN Women vaatii loppua naisiin kohdistuville raakuuksille Malissa

UN Womenin pääjohtaja Michelle Bachelet vierailee Malissa, jossa naisilta on viety kaikki vapaudet aseellisten joukkojen miehittämillä alueilla. Bachelet tapaa konfliktin vuoksi kotiseuduiltaan pakenemaan joutuneita naisia, jotka kertovat julmista joukkoraiskauksista ja pakkoavioliitoista. UN Women on vastannut Malin naisten kriittiseen tilanteeseen perustamalla yksikköjä, jotka tarjoavat kokonaisvaltaista tukea raiskatuille ja silmitöntä väkivaltaa kokeneille naisille ja tytöille.

Rasismi ja naisviha kumpuavat samasta ajatusmaailmasta

Intialaisen opiskelijanaisen kuolemaan johtanut joukkoraiskaus on virittänyt kansainvälisen keskustelun naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta väkivallasta. Suomen UN Women ihmettelee, että asian ympärillä käytävä keskustelu on Suomessa saanut erikoisia piirteitä. Jopa kansanedustajatasolta on esitetty mielipiteitä, joissa seksuaalinen väkivalta nähdään tiettyjen kansallisuuksien ”geneettisenä ominaispiirteenä” tai ”kansanhuvina”. Suomen UN Women muistuttaa, että on taisteltava kaikkia ihmisarvoa alentavia ajatusmalleja vastaan, olipa kyse rasismista tai naisvihasta.

MAALISKUU

mc

Master Chef kokkaa maailman naisille

Nelosen Master Chef -ohjelmassa kokataan hyvän asian puolesta ja jännitetään, mikä kokkipareista kerää suurimman summan UN Womenin työhön nälän voittamiseksi. Muotitalo Voglia tuplaa voittajatiimin keräämän summan, ja tuomarit Sikke Sumari, Tomi Björck ja Mikko Takala haastavat myös televisionkatsojat mukaan lahjoittamaan.

YK:ssa päästään yksimielisyyteen naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamisesta

YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan (CSW) kokouksessa päästään kaksi viikkoa kestäneiden neuvottelujen jälkeen yksimielisyyteen julistuksesta naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Äänestyksessä kaatui myös Egyptin ehdotus, jonka mukaan jäsenvaltioiden ei pitäisi noudattaa hyväksyttyä julistusta, jos se on ristiriidassa kansallisten lakien tai uskonnollisten arvojen kanssa. Saavutettu yksimielisyys on historiallinen, sillä kun vastaavaa yritettiin kymmenen vuotta sitten, kaatoivat Iran, Pakistan, Sudan, Egypti ja Yhdysvallat julistuksen vedoten uskontoihin ja perinteisiin.

TOUKOKUU

Sara ja Tommi tapaavat Hildan

UN Womenin tukijat Sara Säkkinen ja Tommi Korpela tapaavat guatemalalaisen Hilda Vásquezin. Suomalaisten suosikkinäyttelijät oppivat, että Hilda on elävä esimerkki muutoksesta, jota UN Women tekee kaikkialla maailmassa.

HEINÄKUU

zimb

Zimbabwen perustuslaki tunnustaa naisten oikeudet

Zimbabwella on edessä pitkä tie demokratiaan ja tasa-arvoon, mutta vuosikymmenen väännön jälkeen hyväksytty uusi perustuslaki antaa toivoa. Perustuslaki lisää naisten osallistumista päätöksentekoon ja tunnustaa naisten ihmisoikeudet. Se myös velvoittaa tarjoamaan naisille uusia työ- ja koulutusmahdollisuuksia. UN Women on väsymättä ponnistellut tukeakseen naisia historiallisen läpimurron aikaansaamisessa

UN Women kiinnittää huomion Syyrian naispakolaisten asemaan

Pakolaisiksi joutuneet syyrialaiset naiset ja tytöt kärsivät erityisistä ongelmista, eivätkä saa riittävästi apua. UN Womenin laajan selvityksen mukaan naisten ja tyttöjen liikkumisvapaus on rajoitettua, minkä vuoksi heidän on vaikea päästä töihin tai hyötyä avustustarvikkeiden jakelusta. Naisten ongelmana on, että he eivät voi kulkea vapaasti ilman miespuolisten perheenjäsenten seuraa. Sen vuoksi naisten mahdollisuudet hyötyä koulutuksesta tai parantaa taloustilannettaan osallistumalla työhön ovat rajalliset. Tutkimuksesta selviää myös, että väkivallasta kärsiville naisille ja lapsille ei ole tarjolla riittävästi psykososiaalista tukea ja oikeusapua.

SYYSKUU

Kuva: ILO

ILO:n sopimus 189 kotiapulaisten oikeuksista astuu voimaan

Aiemmin lähes mitkään säädökset eivät koskeneet kotityöalaa, jonka työntekijöistä suurin osa työskentelee yksityisissä kotitalouksissa. Uudella yleissopimuksella nostetaan kotitaloustyöntekijöiden oikeudet samalle tasolle muiden ammattikuntien kanssa. Sopimuksessa määritellään muun muassa kiinteät lepotauot, oikeus minimipalkkaan, sosiaaliturva, maahanmuuttajatyöntekijöiden oikeudet sekä oikeus asua muualla kuin siinä asunnossa, jossa työskentelee.

Ruandan naiset rynnistävät parlamenttiin

Naisehdokkaat nappaavat ennen näkemättömät 63,8 prosenttia kansanedustajanpaikoista Ruandan parlamenttivaaleissa. Tulos sinetöi Ruandan aseman maana, jossa naisten osuus parlamentissa on suurin.

Feministi Senegalin pääministeriksi

Naiset ottavat harppauksia Afrikassa, kun frministinä tunnettu nainen Aminata Touré nimitetään syyskuussa maan pääministeriksi. Anna Semou Faye puolestaan nimitetään Senegalin historian ensimmäiseksi naispuoliseksi poliisipäälliköksi.

 

MARRASKUU

vietnam

16 oranssia päivää

Kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä käynnistyy YK:n pääsihteerin aloitteesta 16 oranssin päivän kampanja. Naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamista vaaditaan eri puolilla maailmaa pukeutumalla oranssiin ja järjestämällä oransseja tempauksia. Ban Ki-moon peräänkuuluttaa rahallista tukea sukupuoleen perustuvan väkivallan lopettamiseen tähtäävälle työlle, jota UN Womenin hallinnoima YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen rahasto tukee myöntämällä kohdennettuja avustuksia mm. kehitysmaissa toimiville kansalaisjärjestöille.

 

Kymmenet tuhannet naiset ja tytöt vaarassa Filippiinien taifuunin jälkeen

YK:n humanitaarisen avun koordinointiyksikkö OCHA arvioi, että Filippiinien hätätilanteen vuoksi yli 56 000 naista ja tyttöä on vaarassa joutua seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan väkivallan kohteeksi. Evakuointikeskuksissa arviolta 2250 naista voi joutua seksuaalisen väkivallan kohteeksi. YK vetoaa kansainväliseen yhteisöön kiireellisen avun saamiseksi Filippiineille.

JOULUKUU

02122013-etiopia

Loppu lapsiavioliitoille?

Afrikan ministerin asettavat kunnianhimoisen tavoitteen: lapsiavioliitot on määrä saada loppumaan vuoteen 2020 mennessä.