Naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä: UN Women vaatii loppua raiskauksille

YK:n ja UN Womenin maailmanlaajuisessa Oranssit päivät -kampanjassa vaaditaan loppua raiskauksille. Kampanja käynnistyy naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä maanantaina 25. marraskuuta, jolloin myös Finlandia-talo ja Helsingin kaupunginteatteri hehkuvat oransseina. 

Arviolta 15 miljoonaa 15–19 -vuotiasta tyttöä ja naista on pakotettu seksiin jossain vaiheessa elämäänsä. Kolme miljardia naista ja tyttöä elää maissa, joissa raiskaus avioliitossa ei ole rikos. Suomessa 50 000 naista joutuu vuosittain seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

”Väkivallan kulttuuri on juurtunut hyvin syvälle yhteiskuntiimme. Huolimatta tärkeistä avauksista ja #MeToon kaltaisista liikkeistä raiskauksen kokeneita edelleen syyllistetään. Naisten vartaloiden esineellistäminen, väkivallan ihannointi ja naisvihamielinen kielenkäyttö mediassa ja jokapäiväisissä ympäristöissämme ylläpitävät raiskauskulttuuria ja normalisoivat väkivaltaa.

Tärkeä asia raiskausten ja seksuaalisen häirinnän lopettamisessa on tehdä kaikille selväksi, että vain kyllä tarkoittaa kyllä ja että seksi ilman suostumusta on rikos”, Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas sanoo.

Kaksiviikkoisen Oranssit päivät -kampanjan aikana ympäri maailmaa järjestetään tapahtumia aiheen esiin nostamiseksi. Oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus. Myös Finlandia-talo ja Helsingin Kaupunginteatteri osoittavat Helsingissä tukensa maailman naisille valaisemalla rakennuksensa oransseiksi. Turussa järjestetään oranssi lyhtykulkue. Myös kansanedustajia on pyydetty mukaan kampanjaan.

”Nämä ovat tärkeitä tuen osoituksia maailman naisille. Meidän on yhdistettävä voimamme ja vaadittava julmuuksien loppumista. Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ihmisoikeusrikos ja pandemia, jonka kitkemiseksi tarvitaan meitä kaikkia.

Tutkimukset osoittavat, että hyöty naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan poistamisesta on suurempi kuin siihen tarvittava investointi. Tarvitsemme lisää resursseja, asennekasvatusta, neuvontaa, tukea väkivallan uhreille ja lakimuutoksia. Väkivaltaa kokeneiden tulee saada tukea ja oikeutta”, Hirsikangas sanoo.

UN Womenin työtä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi voi tukea lahjoittamalla 10 euroa lähettämällä tekstiviesti UNW numeroon 16499. Lue lisää täältä!

Mitä: Oranssit päivät -lähtölaukaus Helsingissä
Missä: Finlandia-talo (Töölönlahden puoli) ja Helsingin Kaupunginteatteri
Milloin: Maanantaina 25.11.2019, kello 16:30 lähtien

Myös: Suomen UN Women Turunmaan paikallistoimikunta järjestää oranssin lyhtykulkueen, joka lähtee Turun kirjastosillan kirjaston puoleisesta päädystä maanantaina 25.11. klo 17.

#oranssitpäivät #pukeudunoranssiin #väkivaltaavastaan #orangetheworld #16Days #metoo

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on maailman johtava naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaja, joka työskentelee naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi kaikkialla maailmassa. UN Women ehkäisee naisiin kohdistuvaa väkivaltaa edistämällä lakimuutoksia naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi ja syytteiden nostamista syyllisiä vastaan sekä tarjoaa palveluita väkivaltaa kokeneille. UN Women vaikuttaa myös kampanjoimalla syrjiviä asenteita vastaan.