Naiset ja tytöt kaksi vuotta kestäneen Ukrainan sodan keskellä

Auta Ukrainan naisia ja heidän perheitään

24. helmikuuta 2024 ukrainalaiset siviilit ovat kestäneet kaksi vuotta sotaa ja levottomuuksia Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen seurauksena. Konflikti on koskettanut kaikkien Ukrainassa asuvien elämää ja vaikuttanut erityisen vakavasti naisiin ja tyttöihin.

Naiset, lapset ja naisjohtoiset kotitaloudet ovat yksi haavoittuvimmista väestöryhmistä, koska heillä usein on vähän resursseja ja selviytymiskeinoja, he kohtaavat esteitä palveluihin pääsyssä ja ovat alttiimpia monenlaisille riskeille, esimerkiksi sukupuolittuneelle väkivallalle.

Arvioiden mukaan vuonna 2024 humanitaarista apua ukrainassa tarvitsee 14,6 miljoonaa ihmistä, joista 56 prosenttia on naisia ja tyttöjä.

 

Lähde: Updated Ukraine recovery and reconstruction needs assessment

UN Women on työskennellyt Ukrainassa vuodesta 1999 lähtien. Vuodesta 2015 lähtien UN Women on kasvattanut ohjelmatoimintaansa ja läsnäoloaan maassa. Keskellä Ukrainan epävakautta ja sotaa, on tärkeämpää kuin koskaan, että naisten ja tyttöjen oikeudet pysyvät kaiken humanitaarisen toiminnan keskiössä.

Naiset joutuvat yhä kärsimään tämän konfliktin seurauksista. Heidän on oltava edustettuina kaikissa päätöksentekoprosesseissa jotka liittyvät de-eskalaatioon, konfliktin ehkäisyyn ja lieventämiseen, sekä kaikissa muissa prosesseissa joiden tavoitteena on rauhan ja turvallisuuden saavuttaminen kaikille Ukrainan kansalaisille.

Kuva: Raskaana olevia naisia Kiovan äitiyssairaalassa maaliskuussa 2022. UN Women/Serhii Korovainyi

Alkuperäinen englanninkielinen artikkeli täällä.