Vuoden 2020 Miss Suomeksi valittu Viivi Altonen keräsi aktiivisesti varoja YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin työlle ja nosti tasa-arvokysymyksiä esiin missikampanjansa aikana.
Miss Suomeksi lauantaina 19. syyskuuta kruunattu Viivi Altonen keräsi #SheCan-hyväntekeväisyyskampanjassaan lähes 5000 euron edestä yritys- ja yksityislahjoituksia YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenille. Hän toi esiin naisten voimaannuttamisen tärkeyttä ja tasa-arvonäkökulmaa myös kilpailun finaalitilaisuudessa. Altosen kampanja liittyi Miss Suomi -kilpailun More than Beauty Academyn -koulutuspolkuun, jossa missifinalistit keräsivät yhteensä noin 11 000 euroa YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin työhön.
”On todella hienoa, että vuoden 2020 Miss Suomi on osoittanut vahvaa sitoutumista tasa-arvo– ja naisten oikeusasioiden esillä pitämiseen. Olemme valtavan kiitollisia hänen ja kaikkien kampanjointiin osallistuneiden finalistien tekemästä arvokkaasta työstä UN Womenin puolesta”, UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas sanoo.
Hirsikangas kiittää myös Miss Suomi –kilpailua siitä, että kisassa nostettiin aiempaa enemmän esiin naisten toimijuutta.
”Kun Miss Suomi -kilpailu lähestyi meitä ajatuksella ottaa UN Women kilpailun kaikkien aikojen ensimmäiseksi hyväntekeväisyyskohteeksi, pidimme sitä hienona asiana. Erityisen hienoa on, että finalisteilla on ollut tässä aktiivinen rooli. He ovat keränneet ainakin huikeat 10 850 euroa tasa-arvotyöhön ja levittäneet UN Womenin tunnettuutta omissa kanavissaan tavoittaen yli 65 000 seuraajaa. Aihe oli vahvasti esillä myös finaalilähetyksessä”, hän sanoo.
Missifinalistit osoittivat kampanjoinnissaan erinomaista kekseliäisyyttä. Esimerkiksi Elina Kuznetsovan kampanjassa jääkiekkojoukkue SaiPan miehet puhuivat tasa-arvon saavutuksista. Tämä on linjassa UN Womenin HeForShe-kampanjan kanssa, jossa miehiä kannustetaan mukaan tasa-arvotyöhön.
Altonen kertoo jatkavansa tasa-arvokysymysten esilletuomista missivuonnaan.
“Tasa-arvo ja hyväntekeväisyys ovat minulle tärkeitä arvoja, ja siksi UN Women on sydäntäni niin lähellä. Olisipa kunnia toimia jonain päivänä vielä YK:n hyvän tahdon lähettiläänäkin. Aion siis jatkaa #SheCan-hyväntekeväisyyskampanjaani ja muistuttaa siitä, että meistä naisista on ihan mihin vain”, Altonen kertoo.
Hirsikangas toivottaa lämpimästi tervetulleeksi Altosen kampanjoinnin tasa-arvoasioiden puolesta myös jatkossa.
“Tasa-arvotyössä riittää tehtävää, ja kaikkia tarvitaan mukaan. Olemme todella ylpeitä Viivin tähänastisesta panoksesta, ja on todella hienoa, että hän haluaa tuoda esiin näitä tärkeitä näkökulmia myös jatkossa”, hän sanoo.
Kauneuskilpailuille Hirsikankaalla olisi ainakin sellainen toive, että niissä nähtäisiin yhä moninaisempi kirjo erilaisia ja eri näköisiä ihmisiä.
“Median esittämällä kuvastolla on merkittävä vaikutus todellisuuskäsityksiimme ja kauneusihanteisiin. Siksi olisi tärkeää, että median esittämät kuvastot vastaisivat sitä todellisuutta, että meitä on niin moneen.”
Stereotypioiden murtamiseksi UN Women on käynnistänyt esimerkiksi Unstereotype Alliance –aloitteen, joka haastaa yrityksiä mukaan huomioimaan monimuotoisuuden tuotteissaan ja mainonnassaan.
Tue sinäkin maailman naisia ja tyttöjä ja lahjoita nyt! YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on maailman johtava naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaja, joka viettää vuonna 2020 10-vuotisjuhlaa. UN Womenilla on yli 200 kehityshanketta yli 90 maassa, joissa tuetaan naisia ja tyttöjä niin arjessa kuin varmistetaan heidän oikeuksiensa toteutuminen valtioiden lainsäädännössä.
Kuva: Hans Lehtinen