”Meissä kaikissa on enemmän vääntöä kuin uskommekaan”

10625050_879639542069039_264700644163405050_nValokuvaajat Mirkku Merimaa ja Niina Stolt luotsaavat Ihana Nainen -valokuvauselämystä, joka nostaa valokeilaan hyväksynnän ja tyytyväisyyden olotilan.

Oranssien päivien kunniaksi Merimaa ja Stolt valjastivat Ihana Nainen -kuvauksen tunnustamaan väriä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Oman työpanoksensa ilmaiseksi antoi myös meikkaaja-kampaaja Nina Röntynen Ninkasta.

Kuvattavaksi lähti sisututkija Emilia Lahti. Itse väkivaltaisesta suhteesta selviytynyt Lahti haluaa murtaa asian ympärillä vallitsevan hiljaisuuden muurin.

”Elämäni rohkein teko oli uskaltaa puhua kohtaamastani väkivallasta”, Lahti sanoo. Hän haluaa tukea muita väkivaltaa kokeneita.

Lahti on Pennsylvanian yliopistosta valmistunut soveltavan positiivisen psykologian maisteri ja nyt tohtorikoulutettava Aalto-yliopistolla. Tutkimuksessaan hän keskittyy sisuun, jonka juuret meille suomalaisille tuttuna käsitteenä ulottuvat yli 500 vuoden taakse. Lahden tavoitteena on määritellä sisu yleismaailmallisena voimavarana.

”Sisu on voima, jolla voimme kurkottaa yli oletettujen äärirajojemme”, Lahti kuvailee. ”Meissä kaikissa on enemmän vääntöä kuin uskommekaan.”

Tätä vääntöä hän alleviivaa maailman naisten ja tyttöjen elämässä.

”Kun teemme todeksi naisten ja tyttöjen oikeuksia, mahdollisuuksia ja unelmia, rakennamme sisukkaampaa ja valoisampaa maailmaa. UN Women tekee työtä sisukkuuden puolesta!”

Oranssin päivän kuvaansa Lahti ammensi inspiraatiota maailmanhistorian ensimmäiseltä naispuoliselta olympiavoittajalta, vuonna 440 eaa syntyneeltä spartalaiselta Cyniscalta.

Pitkänmatkanjuoksijana yksi Lahden unelmia on jonakin päivänä juosta Uusi Seelanti päästä päähän ja lisätä samalla tietoisuutta väkivaltaa vastaan.

 

Jaa oma oranssi kuvasi hashtagilla #OranssiPäivä. Oranssit päivät naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi 25.11.-10.12. www.oranssipäivä.fi