Kuukautisköyhyys: miksi miljoonilla tytöillä ja naisilla ei ole varaa kuukautisiin ja mitä meidän tulee tehdä sen muuttamiseksi
Aineeton lahja: Kuukautishygieniatuotteita tytölle
Miljoonat naiset ja tytöt ympäri maailmaa eivät pysty hankkimaan kuukautistuotteita tai pääse käyttämään asianmukaisia vesi- ja saniteettitiloja kuukautishygienian ylläpitämiseksi. Kuukautiset aiheuttavat heille poissaoloja koulusta ja töistä sekä heikentävät heidän terveyttään. Tilanne voisi kuitenkin olla toisin.
Mitä on kuukautisköyhyys?
Kuukautisköyhyys tarkoittaa, ettei ole varaa kuukautistuotteisiin tai pääsyä saniteettitiloihin, hygieniavälineisiin tai tietoon kuukautisterveyden hoitamiseksi. Tämä rajoittaa naisten ja tyttöjen elämää sekä heidän oikeuksiaan ja vapauksiaan.
Mikä aiheuttaa kuukautisköyhyyttä?
Stigma, kuukautistuotteiden korkea hinta sekä vesi- ja saniteettitilojen puute lisäävät kuukautisköyhyyttä maailmanlaajuisesti. Kuukautistuotteet ovat liian kalliita monille, ja sukupuolisokeat poliittiset päätökset ja verotukseen liittyvät linjaukset, kuten “pinkkivero”, pahentavat ongelmaa. Pinkkiverolla viitataan siihen, että monia päivittäistavaratuotteita, kuten pesuaineita, deodorantteja ja voiteita markkinoidaan naisille kalliimmalla hinnalla kuin miehille. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Viagra on verovapaa terveydenhoitotuote, kun taas kuukautistuotteita verotetaan luksustuotteina korkeimman veroprosentin mukaan.
Yli 1,5 miljardilla ihmisellä ei ole pääsyä perussanitaatiopalveluihin, mikä estää tyttöjä käymästä koulua ja naisia työskentelemästä kuukautisten aikana. Myös stigma ja tiedon puute vaikuttavat: monet tytöt ja nuoret naiset eivät ole valmistautuneet kuukautisiin, eivätkä päätöksentekijät ymmärrä kuukautisten merkitystä.
Ketä kuukautisköyhyys koskettaa?
Kuukautisköyhyys on maailmanlaajuinen terveysongelma, joka vaikuttaa naisiin ja tyttöihin sekä rikkaissa että köyhissä maissa. Se, mitä naiset ja tytöt voivat käyttää kuukautisterveytensä ja -hygieniansa hoitamiseen, vaihtelee suuresti riippuen heidän tuloistaan ja siitä, asuvatko he kaupungissa vai maaseudulla.
Esimerkiksi Bangladeshissa, Egyptissä, Intiassa, Madagaskarissa ja Zimbabwessa kaupungissa asuvat nuoret tytöt ja naiset käyttävät todennäköisemmin kuukautissiteitä kuin maaseudulla asuvat tytöt ja naiset, jotka käyttävät todennäköisemmin kangasmateriaaleja. Maailman terveysjärjestö WHO:n ja UNICEFin mukaan Etiopian maaseudulla joka viides nuori tyttö ja nainen ei käyttänyt minkäänlaisia suojia, kun taas kaupungeissa asuvista vastaava luku oli joka 20.
Yhdysvalloissa joka neljännellä teini-ikäisellä ja joka kolmannella aikuisella ei ole varaa kuukautistuotteisiin. Erityisesti vaikea tilanne on teini-ikäisillä mustilla ja ruskeilla tytöillä sekä pienituloisilla.
Plan Internationalin vuonna 2020 tekemä tutkimus osoitti, että Yhdistyneessä kuningaskunnassa kolmella tytöllä kymmenestä ei ollut varaa kuukautistuotteisiin, ja yli puolet heistä käytti niiden sijaan vessapaperia.
5 + 1 toimenpidettä kuukautisköyhyyden lopettamiseksi
- Tue vaikuttamistyötä maassasi ja yhteisössäsi kuukautistuotteiden verotuksen poistamiseksi ja tuotteiden saatavuuden parantamiseksi.
- Rahoita feministisiä naisten ja tyttöjen johtamia liikkeitä ja järjestöjä, jotka taistelevat kuukautisköyhyyttä vastaan.
- Investoi kuukautisterveyteen ja -hygieniaan liittyvän tiedon parantamiseen.
- Tee kuukautisterveys ja -hygienia pakolliseksi osaksi koulun opetussuunnitelmia, esimerkiksi kokonaisvaltaisen seksuaalikasvatuksen kautta.
- Osallistu keskusteluun verkossa käyttämällä #PeriodFriendlyWorld -tunnistetta, ja tuo keskustelu myös yhteisöihin, kouluihin ja työpaikoille tietoisuuden lisäämiseksi, myyttien purkamiseksi ja leimautumisen poistamiseksi. (Lisää kampanjan resursseja löydät osoitteesta menstrualhygieneday.org.)
+ 1: osta kuukautishygieniatuotteita tytölle -lahja: Aineettomien lahjojen avulla tytöt saavat muun muassa kuukautishygieniatuotteita, kuten kuukautissuojia, pesuaineita ja alusvaatteita.
Haasteet kuukautisterveyden ja -hygienian hoitamisessa kriisin aikana
Yhä useammin ollaan yksimielisiä siitä, että kuukautisten hallinta on pikemminkin terveys- kuin hygieniakysymys ja ennen kaikkea se on ihmisoikeus- ja tasa-arvokysymys. Tällä hetkellä 614 miljoonaa naista ja tyttöä asuu konfliktialueilla, ja konflikteja, kriisejä ja katastrofeja pakenevien naisten ja tyttöjen määrä on kasvussa. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi vuonna 2023, että naisten ja tyttöjen osuus kaikista pakolaisista on 51 prosenttia. Kuukautiset eivät pysähdy kriisien aikana. Silti kuukautishygieniasta huolehtimista sekä naisten ja tyttöjen terveyttä ja ihmisarvoa ei priorisoida, kun kriiseihin reagoidaan.
Pakenemaan joutuneilla naisilla ja tytöillä ei usein ole esimerkiksi leiriolosuhteissa yksityisyyttä peseytymiseen ja siteiden vaihtamiseen. Myanmarissa maansisäisiksi pakolaisiksi joutuneet naiset ja tytöt suosivat kertakäyttöisiä kuukautissiteitä kangaspalojen sijaan, kun he oppivat, miten niitä käytetään ja miten ne hävitetään.
UN Womenin Gazasta laaditun raportin (huhtikuu 2024) mukaan yli 540 000 lisääntymisikäisellä naisella ja tytöllä ei ole käytettävissään kuukautishygieniatuotteita. He joutuvat käyttämään kankaita tai pesusieniä, koska he eivät saa kuukautistuotteita. UN Women arvioi, että Gazan naisten ja tyttöjen tarpeiden kattamiseksi tarvitaan 10 miljoonaa kertakäyttöistä kuukautissuojaa joka kuukausi.
Libanonissa talouskriisin aikana kuukautissuojien ja muiden maassa valmistettujen hygieniatuotteiden hinnat nousivat 98-234 prosenttia. Huhtikuussa 2020 jopa 66 prosenttia tytöistä sanoi, ettei heillä ollut varaa ostaa kuukautistuotteita, ja koska kuukautiset ovat tabuaihe, useimmat tytöt ja naiset eivät puhuneet siitä.
Kuukautisköyhyys heikentää tyttöjen ja nuorten naisten koulutusta
Kuukautisköyhyys aiheuttaa merkittävästi vaihtoehtoiskustannuksia. Tytöt ja nuoret naiset ympäri maailmaa jättävät koulupäiviä väliin, koska heillä ei ole resursseja huolehtia asianmukaisesti kuukautishygieniastaan.
Lähes kaksi miljoonaa 14-21-vuotiasta tyttöä Yhdistyneessä kuningaskunnassa on ollut pois koulusta osittaisen päivän tai koko päivän lukukauden aikana kuukautisten takia. Kuukautiset ovat syy suurimpaan osaan väliin jääneistä koulupäivistä tytöille. Gambiassa jotkut tytöt jättävät menemättä kouluun viitenä päivänä kuukaudessa, koska heillä ei ole varaa kuukautistuotteisiin ja hygieniatarvikkeisiin tai koska heillä ei ole mahdollisuutta saada niitä. Tämä tarkoittaa sitä, että heiltä jää lukuvuodessa puolitoista kuukautta koulua välistä. Monissa maissa tytöt jäävät niin paljon jälkeen koulunkäynnissä, että he keskeyttävät koulunkäynnin kokonaan.
Kun tytöt ja naiset menettävät mahdollisuuden koulutukseen, he menettävät samalla mahdollisuuden työllistyä, hyödyntää potentiaaliaan ja osallistua yhteiskunnan kehittämiseen tasa-arvoisesti miesten kanssa.
Kuukautisköyhyys aiheuttaa vakavia ja välittömiä terveysriskejä tytöille ja nuorille naisille. Se voi johtaa varhaisiin tai pakkoavioliittoihin, seksuaaliseen hyväksikäyttöön tai sukuelinten silpomiseen, koska kuukautisia pidetään usein merkkinä “täysi-ikäisyydestä”. Keniassa tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että jotkut kouluikäiset tytöt harjoittavat seksuaalista vaihtokauppaa saadakseen kuukautistuotteita, mikä lisää heidän riskiään saada hiv-tartunta.
Kuukautisköyhyyden lopettaminen on mahdollista – ja kiireellistä
Kuukautisköyhyys on sekä poliittinen kysymys että budjettikysymys. Voimme lopettaa kuukautisköyhyyden tekemällä kuukautistuotteista ilmaisia tai kohtuuhintaisia, varmistamalla turvallisten saniteettitilojen laajemman saatavuuden kouluissa ja työpaikoilla sekä muuttamalla sosiaalisia normeja stigman poistamiseksi.
Nigerissä UN Women ja kumppanit tukivat hallitusta ottamaan kuukautishygienian osaksi kansallista tasa-arvopolitiikkaa sekä vesi-, hygienia- ja sanitaatio-ohjelmaa. Tämän seurauksena on hyväksytty 14 paikallista suunnitelmaa vesi- ja hygieniapalveluiden parantamiseksi, ja kansallisessa budjetissa on varattu yli 82 000 Yhdysvaltain dollaria kuukautishygienian edistämiseen. Nämä toimenpiteet ovat vihdoin purkaneet kuukautishygieniaan liittyvän hiljaisuuden Nigerissä.
Naisten ja tyttöjen johtama kampanjointi kuukautisköyhyyden poistamiseksi on tuottanut lupaavia tuloksia eri puolilla maailmaa. Vuonna 2020 Skotlannista tuli ensimmäinen maa, joka tarjosi kuukautistuotteita ilmaiseksi, mukaan lukien kestovaihtoehdot. Keniassa prosessi kuukautistuotteiden ja niiden raaka-aineiden verotuksen poistamiseksi aloitettiin jo 2004, ja vuonna 2017 julkisissa kouluissa aloitettiin ilmaisten kuukautissiteiden jakelu. Etelä-Afrikka on tarjonnut köyhille naisille ja tytöille ilmaisia kertakäyttöisiä siteitä vuodesta 2019, ja Botswanassa ilmaisia terveyssiteitä on jaettu sekä julkisissa että yksityisissä kouluissa.
Myös muut maat, kuten Australia, Kanada, Kolumbia, Intia, Jamaika, Libanon, Malesia, Nicaragua, Nigeria, Trinidad ja Tobago sekä Uganda, ovat alentaneet kuukautistuotteiden veroja tai poistaneet ne.