Gazassa kuollut arviolta yli 10 000 naista ja 6 000 äitiä, jättäen 19 000 lasta orvoksi – YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin raportti kertoo puoli vuotta kestäneen Gazan sodan vaikutuksista naisiin

Auta naisia ja heidän perheitään Gazassa

Yli miljoonalla Gazan naisella ja tytöllä ei ole juuri lainkaan ruokaa tai puhdasta vettä, ja sairaudet lisääntyvät epäinhimillisissä elinolosuhteissa. 

New York/Kairo, 16. huhtikuuta 2024 – YK:n tasa-arvojärjestö UN Women julkaisee tänään viimeisimmän Gazan sodan sukupuolivaikutuksia koskevan Gender Alert– raportin. Kuusi kuukautta sodan jälkeen 10 000 gazalaista naista on saanut surmansa. Heidän joukossaan on arviolta 6 000 äitiä, ja 19 000 lasta on jäänyt orvoksi. Israelin pommituksista ja maaoperaatioista selvinneet naiset ovat joutuneet siirtymään kotiseudultaan, jääneet leskiksi ja kärsivät nälästä. Nämä sodan erityiset vaikutukset Gazan naisiin tekee Gazan sodasta sotaa naisia vastaan. 

UN Womenin Gazaa koskevassa raporttisarjassa tuodaan esiin yksityiskohtaisesti naisten ja tyttöjen elämän todellisuutta Gazan kaistalla ja dokumentoidaan kauhistuttavista elinoloista. Tänään julkaistussa raportissa Scarcity and Fear (niukkuus ja pelko) keskitytään veden sekä saniteetti- ja hygieniapalvelujen puutteeseen, jotka ovat elintärkeitä naisten terveydelle, ihmisarvolle, turvallisuudelle ja yksityisyydelle. 

Yli miljoona Gazan naista ja tyttöä kärsii katastrofaalisesta nälästä, eikä heillä ole juuri lainkaan ruokaa, puhdasta juomavettä, toimivia vessoja tai juoksevaa vettä, mikä aiheuttaa hengenvaarallisia riskejä. Puhtaan veden saanti on erityisen tärkeää imettäville äideille ja raskaana oleville naisille, joiden päivittäinen veden ja kalorien tarve on normaalia suurempi. On myös olennaisen tärkeää, että naiset ja tytöt voivat hoitaa kuukautishygieniaansa arvokkaasti ja turvallisesti. UN Women arvioi, että kuukausittain tarvitaan 10 miljoonaa kertakäyttöistä kuukautissuojaa tai neljä miljoonaa uudelleenkäytettävää terveyssidettä, jotta 690 000 naisen ja tytön tarpeisiin voitaisiin vastata Gazassa. 

“Gazassa me emme voi täyttää yksinkertaisimpia perustarpeitamme: syödä hyvin, juoda puhdasta vettä, käydä wc:ssä, hankkia siteitä, käydä suihkussa, … vaihtaa vaatteita…” – Gazalainen nainen.

“10 000 naista on tähän mennessä tapettu, joista arviolta 6000 on äitejä. Pommituksista selvinneet naiset kärsivät päivittäin nälästä, sairaudesta ja jatkuvasta pelosta. Gazan sota on epäilemättä sotaa naisia vastaan, jotka maksavat kovan hinnan sodasta, jota he eivät ole itse aiheuttaneet”, sanoi YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin arabimaiden aluejohtaja Susanne Mikhail tiedotustilaisuudessa Genevessä. 

Vain rauha voi lopettaa tämän kärsimyksen. UN Women yhtyy vaatimuksiin laittaa täytäntöön 25. maaliskuuta 2024 hyväksytty YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 2728 (2024), jossa vaaditaan välitöntä tulitaukoa Gazassa, kaikkien panttivankien vapauttamista ja humanitaarisen avun turvallista ja esteetöntä pääsyä Gazaan.  

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women tekee yhteistyötä palestiinalaisten naisjärjestöjen ja humanitaarista apua tarjoavien kumppaneiden kanssa puolustaakseen naisten ja tyttöjen oikeuksia ja tarpeita sekä toimittaakseen kiireellisesti tarvittavaa apua. UN Women on toimittanut Gazassa lähes 100 000 naiselle ja heidän perheilleen ruokaa, huopia, talvivaatteita, saippuaa, vaippoja ja hygieniapakkauksia. Kymmeniä tuhansia tavaroita on ollut rajanylityspaikoilla jo viikkojen ajan. Tämä on vain murto-osa siitä, mitä Gazan naiset ja tytöt tarvitsevat. Kuten äskettäin pidetyn naisten asemaa käsittelevän komission (CSW68) päätelmissä todetaan, naisten ja tyttöjen on oltava yhteisen humanitaarisen toimintamme ytimessä.

Lataa raportti.

Alkuperäinen tiedote englanniksi täällä.

Kuva: UN Women/Samar Abu Elouf