Suomalainen Kirsi Madi aloitti tehtävässään YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin varapääjohtajana

Lahjoita maailman naisille ja tytöille

Suomalainen Kirsi Madi on aloittanut tehtävässään YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin varapääjohtajana 4. joulukuuta 2023. Madi vastaa tehtävässään UN Womenin hallinnosta, resursseista ja kumppanuuksista.

Kuvassa on tummatukkainen nainen, jolla on silmälasit, ja huivi ja helmet kaulassa.”Naisten ja tyttöjen aseman parantaminen ympäri maailmaa on oleellista, jotta yhteiskunnat kehittyvät tasa-arvoisiksi sekä kaikkien oikeuksia arvostaviksi ja ylläpitäviksi”

Kirsi Madi

Kirsi Madilla on yli 30 vuoden kokemus kansainvälisestä kehityksestä, humanitaarisesta työstä, tasa-arvosta, kumppanuuksista, hallinnosta, resurssien mobilisoinnista, monenvälisestä koordinoinnista, hallitustenvälisistä prosesseista sekä organisaation kehittämisestä ja muutoksesta. Hän on työskennellyt suurimman osan yli 30 vuotta kestäneestä YK-urastaan Yhdistyneiden kansakuntien lastenrahasto UNICEFilla.

Ennen nykyistä tehtäväänsä Madi toimi neljä vuotta UNICEFin pääsihteerin toimiston johtajana ja esikunnan päällikkönä New Yorkissa. Muita UNICEFin ylemmän johdon tehtäviä olivat toimia UNICEFin hallituksen sihteerinä, UNICEFin Euroopan ja Keski-Aasian apulaisaluejohtajana, sekä kansallisten komiteasuhteiden päällikkönä yksityisen varainhankinnan ja kumppanuuksien jaostossa.

Vuodesta 2016 vuoteen 2019 hän toimi YK:n katastrofiriskien vähentämiseen keskittyvän toimiston (UNDRR) johtajana. Toiminnanjohtajana hän vastasi organisaation strategisesta visiosta ja suunnasta sekä sen kokonaisvaltaisesta hallinnasta. Hän aloitti ja johti merkittävää organisaatiomuutosprosessia otettuaan tehtävänsä.

Madi työskenteli useita vuosia humanitaarisessa työssä ja toimi humanitaaristen järjestöjen yhteistyökomitea IASCn Task Force on Gender and Humanitarian Action -työryhmän puheenjohtajana. Hän edisti vahvaa ja inklusiivista humanitaarista koordinointia toimiessaan IASC:n sihteeristön päällikkönä YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimistossa (OCHA) vuosina 2002–2005.

Ennen ammatillista uraansa YK:ssa, joka alkoi vuonna 1991, Kirsi Madi työskenteli Suomen ulkoministeriössä. Madi on suorittanut valtiotieteiden maisterin tutkinnon Helsingin yliopistosta. Hän puhuu sujuvasti englantia, ranskaa ja suomea.

YK:n pääsihteeri António Guterres nimitti Kirsi Madin UN Womenin varapääjohtajaksi 30.10.2023.

Lue englanniksi täällä.