“Johtajat pettäneet naisille ja tytöille annetut lupaukset”

YK:n naisten asemaa käsittelevä toimikunta CSW (Commission on the Status of Women) on koolla New Yorkissa 9.-20. maaliskuuta. Kokouksen tarkoituksena on vauhdittaa 20 vuotta sitten hyväksytyn Pekingin sopimuksen ja toimintaohjelman toteuttamista koko maailmassa.

Pekingissä vuonna 1995 hyväksytty ohjelma totesi yksiselitteisesti naisten oikeudet ihmisoikeuksiksi ja laajensi niitä uusille osa-alueille. Kansainvälinen yhteisö sopi myös sukupuolinäkökulman valtavirtaistamisesta kaikissa käytännöissään ja ohjelmissaan.

Pekingin toimintaohjelmaa pidetään kaikkien aikojen edistyksellisimpänä naisten oikeuksien vahvistamiseen tähtäävänä suunnitelmana. YK:n pääsihteerin tuore raportti kuitenkin osoittaa, että naisten oikeuksien kehitys on ollut viimeisen 20 vuoden aikana liian hidasta. Joillakin osa-alueilla kehitystä ei ole juuri tapahtunut tai on otettu askelia taaksepäin.

UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka kuvailee tilannetta kollektiiviseksi epäonnistumiseksi.

“Johtajat, joille on annettu valta toteuttaa Pekingissä tehdyt lupaukset, ovat pettäneet naiset ja tytöt”, Mlambo-Ngcuka sanoo.

Pekingin toimintaohjelman hyväksyi 189 maata, mutta nykyvauhdilla kestää 81 vuotta, ennen kuin naiset ja miehet osallistuvat yhtä aktiivisesti talouselämään. Siihen, että naiset saavat yhtä suuren edustuksen parlamenteissa kuin miehet, uhkaa kulua vielä 50 vuotta.

Tilanteen korjaamiseksi UN Women lanseerasi CSW-kokouksen alla uuden Planet 50/50-kampanjan ja Step It Up-aloitteen, joiden tarkoituksena on saada valtiot sitoutumaan naisten aseman parantamiseen. Sukupuolten tasa-arvo pitäisi saavuttaa vuoteen 2030 mennessä.

Pekingin toimintaohjelma

Pitkän valmisteluprosessin ja naisten maailmankonferenssin kaksi viikkoa kestäneiden neuvottelujen, lobbauksen ja istuntojen päätteeksi 189 valtiota hyväksyi syyskuussa 1995 Pekingin julistuksen ja toimintaohjelman.

Toimintaohjelma tunnustaa naisten oikeudet eri elämänaloilla ennen näkemättömät laajasti. Se määrittelee naisten aseman parantamisen strategiset tavoitteet ja keinot niiden toteuttamiseksi näillä osa-alueilla:

09032015-peking