Isisin uhrit tarvitsevat oikeutta
“Siviilien kärsimys Mosulissa on laajaa ja sietämätöntä. Pitkään kärsineillä naisilla on suuri riski joutua koston uhreiksi”, sanoo YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra’ad Al Hussein.
Ihmisoikeuskomissaarin mukaan naisia kierrätetään Isis-taistelijoiden seksiorjina ja heitä tapetaan sim-kortin omistamisen vuoksi. Kymmeniä tuhansia on joutunut maan sisäisiksi pakolaisiksi ja monia on käytetty ihmiskilpinä. Irakissa olevat YK:n ihmisoikeustarkkailijat ovat havainneet, että Isis on rekrytoinut jopa lapsia suorittamaan teloituksia Mosulissa.
Irakin joukot aloittivat lokakuussa taistelun Mosulin vapauttamiseksi Isisin vallasta. Mosul on äärijärjestön viimeinen linnake Irakissa. Kaupungista paenneet naiset kertovat eläneensä eristyksissä ilman ihmisoikeuksia yli kaksi vuotta. YK:n mukaan Isis on 27.10. lähtien siirtänyt siepattuja naisia, heidän joukossaan jesidinaisia, Mosulin ja Tel Afarin kaupunkeihin. Isis on myös käyttänyt jesidinaisia seksiorjina ja ihmiskilpinä saattueissa.
Kyläläisiä on pakotettu jättämään kotejaan, al-Shuran alueella kotinsa joutui jättämään kaksi tuhatta perhettä. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women auttaa Mosulin alueelta pakenevia naisia ja tyttöjä suojautumaan väkivallalta ja täyttämään perustarpeensa.
» Auta Mosulista pakenevia naisia ja tyttöjä
Ihmisoikeuskomissaari pitää tervetulleena Irakin pääministerin jyrkkää tuomiota siviileitä ja heidän omaisuuttaan vastaan kohdistuneita operaatioita kohtaan.
”Uhrit tarvitsevat oikeutta riippumatta missä ja kenen taholta ihmisoikeusloukkaus on tapahtunut. Irakin hallinnon pitää nopeasti saattaa voimaan tehokas lainsäädäntö huolehtimaan siitä, että kiinniotetut taistelijat ja heidän oletetut tukijansa saavat puolueettoman ja tasapuolisen oikeudenkäynnin. Tämä on tärkeää kostohyökkäysten ja kollektiivisten rangaistusten estämiseksi”, Zeid sanoo.
Hän korostaa, että oikeustoimien lisäksi tarvitaan psykososiaalisia palveluja ja terveydenhoitoa, palveluita asumiseen ja koulutukseen sekä taloudellista tukea, joka auttaa ihmisiä rakentamaan uudelleen elämänsä.
“Irakilaisten on nähtävä, että oikeus suojelee heitä”, Zeid toteaa.
(Kuva: UNHCR/Ivor Prickett)