Juuri isäksi tullut Ozan Yanar: “Näkyvä isyys on tasa-arvoteko”

Tuore isä Ozan Yanar toivoo, ettei isien tarvitsisi peitellä rakkaudenosoituksiaan rajoittavien roolien vuoksi.

Sukupuoliroolit rajoittavat meitä kaikkia – myös isiä. Tämän huomasi Ozan Yanar odottaessaan juuri lokakuun lopussa syntynyttä esikoistaan. Tietoa ja esimerkkejä vanhemmuudesta ei ole samalla tavalla tarjolla miehille kuin naisille.

”Mistä tahansa aikakauslehdestä löytyy naisia puhumassa äitiydestä, mutta miesten ääni puuttuu. On harvinaisempaa, että isät puhuvat julkisuudessa isyydestä,” Ozan pohtii.

Hoivan ja lapsista huolehtimisen ei kuitenkaan tulisi olla pelkästään äidin vastuulla. Ozan aikookin itse osallistua tiiviisti lapsenhoitoon ja kasvatukseen.

Ozan Yanarista UN Womenin HeForShe-kampanja on hieno esimerkki, miten saada nuoret miettimään sukupuolirooleja. Hän kannustaa miehiä osallistumaan tasa-arvon edistämiseen.

”Haluan tietenkin olla isosti mukana lapseni tärkeissä askelissa. Lisäksi puolisoni ura on minulle yhtä tärkeä kuin omani, joten toki meidän tulee jakaa myös perhevapaat tasa-arvoisesti”, hän huomauttaa.

Nyt lapsen synnyttyä Ozan aikoo jäädä kolmen viikon isyysvapaalle ja pitää syksyllä pidemmän vanhempainvapaan.

”Ehdottomasti haluan keskittyä lapseeni. Olisi kauhea ajatus, etten voisi jäädä kotiin lapseni kanssa.”

Ozan kannustaa muitakin isiä samaan ja myös puhumaan avoimesti tunteistaan.

”On tärkeää, että isät näyttävät toisilleen esimerkkiä ja auttavat toisiaan olemaan omanlaisiaan isiä.”

Lapselleen Ozan haluaa antaa mahdollisuuden olla juuri sellainen mitä on ja kannustaa tätä kaikissa pyrkimyksissään, sukupuolesta riippumatta.

”Kun olin itse teini ja kasvamassa mieheksi pohdin paljon millainen minun tulisi olla. Ennakkoluulot miehisyydestä, kuten että miehet ovat tunteettomia kovistelijoita ja tietyntyyppisiä suorittajia, olivat aika pelottavia nuorelle pojalle.”

”Nykyään vahva mies on mielestäni sellainen, joka ei pelkää itkeä, on inhimillinen ja kohtelias sekä ajaa feminismiä”, hän jatkaa.

Ozan on saanut kasvaessaan tukea omalta äidiltään ja siskoltaan, jotka ovat molemmat vahvoja tasa-arvon puolustajia. Hän toivoo, että voi tarjota saman myös omalle lapselleen.

”Aion osoittaa lapselleni rakkautta tosi paljon, enkä aio peitellä tunteitani. Toivon, että oma esimerkkini rohkaisee muitakin isiä.”

Ozan Yanar on Suomen UN Womenin hallituksen jäsen ja kansanedustaja (vihr.).

Tule mukaan ja tee oma HeForShe-sitoumuksesi täällä!