Inspiroidu tyttöjen päivänä!

Tue tyttöjä

Tänään 11.10. on kansainvälinen tyttöjen päivä. UN Women seisoo maailman 1,1 miljardin tytön puolella tänään ja joka ikinen päivä. Tytöt inspiroivat, innovoivat ja ottavat käsiinsä oman tulevaisuutensa – he määrittelevät uudelleen tyttöyden. Tule mukaan ja seiso tyttöjen puolella!

 

TULE MUKAAN SEISOMAAN MAAILMAN TYTTÖJEN PUOLELLA JA OSOITA HEILLE TUKESI

 

Ympäri maailman tytöt kohtaavat haasteita, jotka estävät heidän pääsynsä koulutukseen ja työelämään. Heillä on heikommat mahdollisuuden päästä käsiksi tietoon, resursseihin ja tietotekniikkaan – kuten internetiin.

Pelkästään tänä vuonna 12 miljoonaa alle 18-vuotiasta tyttöä menee naimisiin ja kehittyvillä alueilla 21 miljoonaa 15–19-vuotiasta tyttöä tulee raskaaksi.

Silti he sinnittelevät ja menestyvät. He keksivät uusia teknologiaratkaisuja globaaleihin ongelmiin, puolustavat ympäristöä, vastustavat väkivaltaa ja valmistautuvat pyrkimään johtoon.

Tervetuloa tutustumaan inspiroiviin sankarittariin, jotka muovaavat maailmasta tasa-arvoisempaa ja parempaa!

 

HÄN KOODAA

Eno Ekanem Kuva: UN Women/Faith Bwibo

“Tytöt kohtaava syrjintää, koska tietotekniikan nähdään kuuluvan pojille, ei tytöille”, Ekanem toteaa. ”Eikö sinun kuuluisi opetella olemaan kotiäiti tai tehdä tyttömäisiä juttuja?”, lisää hän sarkastisesti.

Ensimmäiseen koodausleiriin Addis Ababaan osallistui yli 80 tyttöä yli 34 Afrikan maasta. Khayrath Mohamed Kombo, 15, ja Eno Ekanem, 15, koodaavat parempaa maailmaa. Kombo avusti tasa-arvosta kertovan animaatiovideon koodaamisessa ja Ekanem työskentelee dronen parissa, jonka avulla vietäisiin lääkkeitä vaikeasti saavutettavissa oleville alueille maaseudulla.

 

HÄN VAIKUTTAA

Taffan Ako. Kuva: UN Women/Maria Sanchez

 

“Kohtasin paljon vihaa yhteisöltäni – miehiltä ja uskonnollisilta ryhmiltä. Olin peloissani, enkä tiennyt miten kohdata nettihäirintää. Jopa enoni olivat raivoissaan ja sanoivat, että olin häpäissyt heidät. Sitten isäni soitti minulle ja sanoi ”olen niin ylpeä sinusta, en halua että lopetat”, kertoo Taffan Ako.

Kun Taffan Ako oli vain 3-vuotias, hän pakeni perheensä kanssa sisällissotaa Irakin Kurdistanista piiloutumalla rekkoihin ja veneisiin kantaen samalla omaisuutensa. Ako ja hänen perheensä saivat turvaa Ruotsista, missä hän vietti lapsuutensa. Nuorena aikuisena hän palasi Kurdistaniin ja hänen silmänsä aukenivat maassa vallitsevalle epätasa-arvolle. Ako ryhtyi julkaisemaan feministisiä kirjoituksia ja kohtasi valtavan määrän nettihäirintää ja vihapuhetta, jonka tarkoituksena oli hiljentää hänet. Ako ei hiljentynyt, vaan perusti häneen kohdistuvista uhkauksista huolimatta EmpowHERment-organisaation, joka keskittyy auttamaan ISISin seksiorjiksi ja ihmiskaupan uhreiksi joutuneita naisia ja tyttöjä.

 

HÄN INSPIROI

Kuva: Fundação Angélica Goulart / UN Women

 

“Ohjelmassa minulla oli mahdollista puhua rehellisesti elämästä sellaisena kuin se on. Ymmärsin, että voisin tehdä muutakin kuin jäädä kotiin”, iloitsee Dayane Santos – nuori äiti joka osallistui UN Womenin ohjelmaan Rio de Janeirossa Brasiliassa.

Viime vuonna 19-vuotias Dayane istui kiemurteleva taapero sylissään kuuntelemassa esittelyä uudesta tytöille suunnatusta ohjelmasta. Hän riemastui tajutessaan, että nyt hän saisi mahdollisuuden palata lentopallokentälle ja ilmoittautui heti ohjelmaan mukaan. Hänen tyttärensä synnyttyä Dayane joutui keskeyttämään koulun ja lopettamaan lentopalloharrastuksen. Hän tiesi, että hänen mahdollisuutensa yhdellä Rio de Janeiron köyhimmistä alueista olivat heikot.

One Win Leads to Another-ohjelmassa vahvistetaan tyttöjen itsetuntoa ja taloudellista itsenäisyyttä urheilun avulla. Sen alaohjelma on räätälöity erityisesti nuorille äideille, jolloin koulutusten ajaksi on järjestetty lastenhoito. Lähes joka neljäs vauva Brasiliassa syntyy alle 19-vuotiaalle tytölle, mitä seuraa usein koulun keskeytys.

Yhden ohjelmassa vietetyn vuoden jälkeen Santos on saanut koulun päätökseen, kokopäivätyön ja hän osaa neuvotella paremmin kumppaninsa kanssa lastenhoidon ja kotitöiden jakamisesta. Hän pelaa kahdesti viikossa lentopalloa ja haaveilee radiologian opinnoista.

Santos auttaa myös muita tyttöjä urheilun pariin ja puhumaan rohkeasti oikeuksiensa puolesta. Hän toimii ohjelman koulutuksissa mentorina ja roolimallina nuoremmille tytöille.

”Sain ohjelmasta rohkeutta ja ymmärrystä, että voin saavuttaa unelmani”, iloitsee Santos.

TULE MUKAAN SEISOMAAN MAAILMAN TYTTÖJEN PUOLELLA JA OSOITA HEILLE TUKESI