#HeForShe: Miljardi miestä toimimaan naisten oikeuksien puolesta

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women kutsuu miehiä ja poikia ympäri maailman puolustamaan naisten ja tyttöjen oikeuksia, jotta sukupuolten tasa-arvo voidaan saavuttaa kaikkialla.

Emma Watson
Emma Watson

UN Womenin hyvän tahdon lähettiläs, näyttelijä Emma Watson emännöi YK:n päämajassa New Yorkissa 20.9. pidettävää tapahtumaa, joka potkaisee liikkeelle maailmanlaajuisen HeForShe-kampanjan. Tarkoituksena on synnyttää yksi vuosisadan suurimmista solidaarisuusliikkeistä sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseksi.

UN Womenin tavoitteena on saada miljardi miestä mukaan toimimaan ja ymmärtämään, että epätasa-arvo on ihmisoikeuskysymys, jonka ratkaiseminen hyödyttää kaikkia ihmisiä. Emma Watson tulee toimimaan solidaarisuusliikkeen keulakuvana ja innostamaan erityisesti nuoria mukaan.

”Naisten oikeudet liittyvät niin erottamattomasti siihen kuka olen, ovat niin syvästi henkilökohtaisia ja juurtuneet elämääni, etten voi kuvitella jännittävämpää mahdollisuutta”, Watson sanoo.

HeForShe-kampanjan avaus kokoaa New Yorkiin gender-asiantuntijoita, hallitusten, YK:n ja kansalaisjärjestöjen edustajia sekä kampanjan julkkislähettiläitä.

Miesten avattava suunsa

Naiset kohtaavat edelleen suhteettoman paljon syrjintää työmarkkinoilla, koulutuksessa ja päätöksenteossa. Naiset kantavat suurimman taakan palkattomasta työstä, ja enemmistö maailman köyhistä on naisia. Joka kolmas tyttö joutuu alaikäisenä naimisiin ja joka kolmas nainen kokee väkivaltaa.

UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka näkee, että miesten on avattava suunsa naisten oikeuksien puolesta globaalisti.

”Tässä tapauksessa vaikeneminen ei ole kultaa. Vaikeneminen on ongelma”, Mlambo-Ngcuka sanoo.

Mlambo-Ngcukan mukaan myös naisia vaivaa monesti uskon puute omiin kykyihinsä, minkä vuoksi niin miesten kuin naisten on muutettava asennettaan. Kyse ei ole sukupuolten välisestä kilpailusta, vaan yhteistyöstä ja kumppanuudesta naisten ja miesten välillä.

”Meidän on voitettava yhdessä.”