HeForShe haastaa kymmenen tuhatta suomalaista miestä

Presidentti Tarja Halonen ja Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen haastavat Helsingin Sanomissa kymmenen tuhatta suomalaista miestä mukaan HeForShe-kampanjaan, jonka näyttelijä Emma Watson käynnisti YK:ssa syyskuun lopulla.

Sosiaalisen median kautta miljoonia ihmisiä ympäri maailman tavoittanut Watsonin puhe synnytti ennennäkemättömän keskustelun feminismistä, naisten oikeuksista ja sukupuolten tasa-arvosta. UN Womenin hyvän tahdon lähettiläänä Watson haastoi miehet mukaan muutokseen, ja jo muutamassa päivässä yli 100 000 miestä ilmoittautui kampanjaan mukaan.

”Mediakohun jälkeen on tärkeää suunnata huomio nyt itse asiaan. Miten otamme miehet mukaan työhön, jota naiset ovat tehneet pitkälti keskenään naisliikkeen yli satavuotisen historian ajan?” Halonen ja Multanen kirjoittavat Helsingin Sanomissa.

Kirjoittajat muistuttavat, että ensi vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta Pekingissä pidetystä naisten maailmankokouksesta. Siellä hyväksytty toimintaohjelma määritteli keskeiset tavoitteet naisten aseman vahvistamiseksi maailmassa. Ensi vuonna umpeutuvat myös YK:n vuosituhattavoitteet köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi.

”Kansainvälinen naisliike on tehnyt korvaamattoman arvokasta työtä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi, mutta emme ole päässeet riittävästi eteenpäin. Miehetkin pitää saada vahvemmin mukaan”, Halonen ja Multanen perustelevat.

”HeForShe-kampanja on lupaus toisenlaisesta tulevaisuudesta ja uudesta ajattelusta. Haluamme lopettaa sukupuolten välisen vastakkainasettelun ja puheen miesvihasta. Haluamme luoda naisten ja miesten kestävän kumppanuuden todellisen tasa-arvon rakentamiseksi.”

Suomen HeForShe-kampanja käynnistyy marraskuussa. Kampanjan avaus osuu yksiin 25.11. vietettävän kansainvälisen naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen päivän kanssa. Presidentti Halonen toimii kampanjan kummina Suomessa.

Lue Helsingin Sanomien Vieraskynä-artikkeli