Haavisto: Suomen ja UN Womenin kumppanuus uudelle tasolle

Suomi nousee tänä vuonna yhdeksi UN Womenin tärkeimmistä rahoittajista ja kumppaneista. Kirittääkseen naisten ja tyttöjen oikeuksia vahvistavia YK:n vuosituhattavoitteita hallitus on vuonna 2014 luvannut tukea UN Womenin työtä 14 miljoonaan euron yleisavustuksella. Näin Suomi on mukana YK:n tasa-arvojärjestön kolmen kärkirahoittajan joukossa.

Naisten aseman parantaminen on kehitysministeri Pekka Haaviston mukaan yksi Suomen ulko- ja kehityspolitiikan kulmakivistä.

“Sukupuolten tasa-arvon on perustavaa laatua oleva ihmisoikeus, samoin kuin edellytys kestävälle kehitykselle. Millään maalla ei ole varaa jättää käyttämättä puolen väestönsä kykyjä ja potentiaalia”, Haavisto sanoo.

Haavisto pitää tasa-arvoa merkittävänä kehityksen moottorina joka puolella maailmaa.  Suomi uskoo UN Womenin mahdollisuuksiin muutoksentekijänä ja on siksi nostanut UN Womenin tuen muutamassa vuodessa kolmesta miljoonasta nykyiselle 14 miljoonan euron tasolle.

“Tämä on todella ilmiömäinen kehitys, etenkin kun huomioidaan kuinka kovia aikoja elämme taloudellisesti”, Haavisto sanoo.

Yleisavustuksen lisäksi Suomi kanavoi harkintansa mukaan korvamerkittyä rahoitusta UN Womenin työhön yksittäisissä maissa. Haaviston mukaan UN Women on ainutlaatuisessa asemassa tekemään työtä tasa-arvon edistämiseksi.

“Sillä on vahva asiantuntemus ja myös visio sekä sitoutunut henkilökunta sukupuolten tasa-arvon ja naisten voimaannuttamisen edistämiseen.”

Suomi haastoi viime syksynä YK:n yleiskokouksen yhteydessä myös muut valtiot tukemaan UN Womenin työtä entistä avokätisemmin ja antoi vuosittaisen avustuksen lisäksi järjestölle viiden miljoonan euron suuruisen kertaluontoisen lisäpotin.

Ruotsi ja Iso-Britannia ovat niiden maiden joukossa, jotka ovat vastanneet haasteeseen. Marraskuun 25. päivä Iso-Britannia ilmoitti noin 9 miljoonan euron ja Ruotsi vajaan 8 miljoonan euron ylimääräisestä joululahjasta maailman naisille.

Pekka Haavisto iloitsee myönteisestä kehityksestä, sillä ilman riittävää rahoitusta UN Women ei voi saavuttaa kunnianhimoisia tavoitteitaan.

“Suomi haluaa myötävaikuttaa sukupuolten tasa-arvoon konkreettisella tavalla ja johtaa näyttämällä esimerkkiä , lisäämällä merkittävästi rahoitusta UN Womenille. Olen iloinen nähdessäni kumppanuutemme nousevan uudelle tasolle ja odotan monien rahoittajien uusien ja vanhojen tarttuvan haasteeseen ja antavan UN Womenille ne resurssit, joita se tarvitsee tärkeään työhönsä”, Haavisto sanoo.

Kuva: Vihreät