EU:n turvattava pakolaisnaisten oikeudet

Euroopan unionin sopimus Turkin kanssa on sulkemassa rajat naisilta ja lapsilta. Kun aiemmin Eurooppaan saapuneista turvapaikanhakijoista enemmistö on ollut nuoria miehiä, on yli 60 prosenttia Kreikkaan saapuvista pakolaisista tällä hetkellä naisia ja lapsia, jotka pakenevat Syyriassa, Irakissa ja Afganistanissa käytäviä sotia.

EU-maat ja Turkki sopivat 18.3. Brysselissä toimenpiteistä, joilla pyritään estämään pakolaisten tuleminen Turkista EU-maihin. Sopimuksen mukaan kaikki Turkista Kreikan saarille järjestäytymättömästi saapuvat palautetaan Turkkiin. Vastaavasti jokaista Turkkiin palautettua syyrialaista kohti EU-maat vastaanottavat yhden kiintiöpakolaisen Turkin pakolaisleireiltä.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet sopimusta epäinhimilliseksi ja  sanoneet, että se tekee ihmisistä kauppatavaraa. YK on varoittanut, että EU:n suunnitelma saattaa olla laiton.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women muistuttaa, että monet Eurooppaan pakenevista naisista ovat kokeneet seksuaalista väkivaltaa, kidutusta, pommituksia, läheisten kaappaamista, orjuutta ja ihmiskauppaa. Naisten tarpeita ei ole huomioitu turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa riittävällä tavalla.

UN Womenin mukaan siirtolaisuuteen liittyvät traumat aiheuttavat naisille ja tytöille vakavia terveydellisiä ja psyykkisiä ongelmia. Järjestö sanoo, että erityisesti raskaana olevien naisten ja imettävien äitien palauttaminen Turkkiin on estettävä.

UN Women korostaa perheenyhdistämisen tärkeyttä turvapaikanhakijoiden kotouttamisessa. Monet maat, Suomi mukaan luettuna, ovat kuitenkin kiristämässä perheenyhdistämisen ehtoja.

Naisille on annettava oikeus tehdä turvapaikkahakemus myös itsenäisesti riippumatta muiden perheenjäsenten tilanteesta. Tämä on tärkeää erityisesti väkivaltaa ja hyväksikäyttöä kokeneille naisille, jotka harvoin kääntyvät viranomaisten puoleen.

UN Women muistuttaa, että monet EU-maat ja Turkki ovat allekirjoittaneet perheväkivaltaa ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa koskevan Istanbulin sopimuksen, joka edellyttää, että sukupuoleen perustuva väkivalta tunnustetaan vainon muodoksi YK:n pakolaissopimuksen mukaisesti.