”En tiedä mitään suurempaa ihmisoikeusloukkausta kuin lapsiavioliitto ja sukuelinten silpominen”

Tue naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä!

YK:n julistamaa tyttöjen silpomisen vastaista päivää vietetään torstaina 6. helmikuuta. Yhä noin 8000 naista ja tyttöä joutuu silpomisen kohteeksi joka päivä. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women muistuttaa, että sukuelinten silpominen on ihmisoikeusloukkaus, joka vaarantaa tyttöjen hengen monissa maissa.

Sukuelinten silpominen on äärimmäinen ilmentymä sukupuolten epätasa-arvosta. Väkivaltaisessa ja hengenvaarallisessa toimenpiteessä naisen ulkoiset sukuelimet poistetaan kokonaan tai osittain usein ilman lääketieteen ammattilaista. Toimenpide tehdään yleensä puuduttamatta. Silpominen aiheuttaa tytöille vakavia terveyshaittoja sekä merkittävää fyysistä ja henkistä kipua jopa loppuelämäksi.

Vain viikon vanhana silvotuksi joutunut YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin hyvän tahdon lähettiläs Jaha Dukureh kuvailee silpomista julmaksi.

”En tiedä mitään suurempaa ihmisoikeusloukkausta kuin lapsiavioliitto ja sukuelinten silpominen. Meidän yhteisöissämme ensimmäinen tytölle tapahtuva paha asia syntymän jälkeen on silpominen, jota käytetään hänet valmisteluksi avioliittoon. Silpominen ei hyödytä naisia millään tavoin”, Jaha kuvailee.

Jaha Dukureh. Kuva: UN Women/Ryan Brown

Silpominen on yleisintä Afrikassa sekä osissa Lähi-itää ja Aasiaa sekä näiltä seuduilta tulevien siirtolaisten keskuudessa. Perinne ei liity uskontoon, luokkaan tai koulutustaustaan. Väkivaltaista perinnettä ylläpitävät myytit ja uskomukset. Monet uskovat, että sukuelinten silpominen on tyttöjen siirtymäriitti ja edellytys avioliiton solmimiselle. Leikatut tytöt saavat suuremmat myötäjäiset ja heitä arvostetaan muiden tyttöjen parissa.

Jaha sai tietää tulleensa vauvana silvotuksi, kun hänet pakotettiin naimisiin 15-vuotiaana. Nyt Jaha taistelee erityisesti silpomista ja lapsiavioliittoja vastaan, jotta hänen tyttärensä ei joutuisi kokemaan samaa kohtaloa. Hän aloitti bloggaamisen, perusti tukiryhmän silvotuille ja lopulta oman järjestön. Jaha nosti ilmiön esiin ja antoi sille omat kasvonsa.

”Silpomisen lopettaminen on mahdollista meidän sukupolvemme aikana. Se ei ole enää vain unelma. Se on tapahtumassa, koska kaltaiseni naiset, jotka tietävät miltä se tuntuu, voivat tuoda nämä haitalliset perinteet esille. Emme tee sitä uramme takia, se on osa elämäämme. Siinä on kyse tyttäristämme, äideistämme ja siskoistamme. Emme kuitenkaan voi tehdä sitä yksin. Tarvitsemme teidän apuanne saavuttaaksemme sen.”

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women työskentelee silpomisen lopettamiseksi vaikuttamalla lainsäädäntöön ja käytäntöihin, auttamalla uhreja sekä lisäämällä tietoa ja ymmärrystä silpomisen haitoista.

 

Tehdään silpomiselle loppu tämän sukupolven aikana! 

  • 10 eurolla voidaan estää tyttöä joutumasta silvotuksi
  • 50 eurolla silpomisen uhri voi saada tukea toipumiseen
  • 75 eurolla silvottu tyttö tai nainen voi saada välitöntä lääketieteellistä apua

 

 

Kuvituskuva: UN Photo/Martine Perret