Eeva Ahtisaari: Helvi ei aristellut

”Usko parempaan maailmaan ja naisten tasa-arvoiseen asemaan innoitti Helvi Sipilän lähtemään YK:n kansainväliseen toimintaan. Vuonna 1972 hänet valittiin ensimmäisenä naisena YK:n apulaispääsihteeriksi, YK:n sosiaalisen kehityksen ja humanitaaristen asioiden keskuksen johtajaksi.

Kun mieheni Martti Ahtisaari nimitettiin apulaispääsihteeriksi ja Namibia-valtuutetun tehtävään vuonna 1977, tuli Helvistä ja Martista työtovereita. Molemmat osallistuivat niihin pääsihteerin johdolla pidettyihin kokouksiin, joissa etsittiin ratkaisuja köyhien maiden kehitysongelmiin.

Muistan Martin kuvailleen, miten Helvi piti huolen siitä, että keskusteluissa kuultiin aina myös naisten ääni. Ainoana naisena miesten joukossa Helvi pyysi puheenvuoron eikä aristellut lainkaan nostaessaan naisten asemaa koskevat asiat pöydälle.

Vapaa-ajalla ja viikonloppuisin YK:n suomalaiset viettivät yhteisiä illanistujaisia. Kerran meillä oli koolla joukko ystäviä ja Helvi ja Sauli Sipilä olivat vieraiden joukossa. Illallisen päätteeksi Helvi nousi ylös ja partiojohtajan otteella komensi kaikki seisomaan ja sanoi: Nyt kaikki laulamme Kotimaani ompi Suomi, Suomi armas synnyinmaa. Niin me sitten lauloimme, hartaasti ja herkästi. Se oli juhlava ja kaunis päätös yhteiselle illalle.”

Eeva Ahtisaari, Suomen UN Womenin kunniajäsen