Apua Haitin hurrikaanin uhreille

Vuosikymmenen voimakkain hurrikaani Matthew pyyhkäisi yli Haitin 4.10. ja toi mukanaan kuolemaa ja tuhoa erityisesti etelässä Grande Ansen ja Nippesin maakunnissa. 12.10. mennessä se oli vaatinut jo 473 kuolonuhria.

”Naiset Grande Ansen osavaltiossa ovat epätoivoisessa tilanteessa; he ovat menettäneet pääasiallisen tulonlähteensä ja huolehtivat omista ja lastensa välittömistä tarpeista”, kertoo Jeremien suurimmassa väliaikaissuojassa vieraillut Tony Ngororano, UN Womenin edustaja Haitissa.

Haitin hallituksen mukaan pyörremyrsky on vaikuttanut yli 2,1 miljoonaa ihmisen (noin 19 prosenttia Haitin väestöstä) elämään, ja loukkaantuneiden määrä on nousussa. 1,5 miljoonan haitilaisen arvioidaan tarvitsevan humanitaarista apua. Enemmistö taloista täytyy rakentaa uudelleen tai korjata. Suuri osa ihmisistä joutuu asumaan naapureidensa luona, joiden asunnot säästyivät vaurioilta.

Kriisit eivät ole sukupuolineutraaleja, ne vaikuttavat epätasapainoisesti naisiin erityisesti syrjiviä normeja noudattavissa yhteisöissä. Naiset kuolevat miehiä useammin tuhoissa, koska he asettavat yleensä perheen ja lapset etusijalle. 1991 Bangladeshin pyörremyrskyssä naisia kuoli viisi kertaa enemmän kuin miehiä. Naisia oli 67 prosenttia Intian valtameren tsunamin uhreista.

Myös Haitissa hurrikaani Matthew vaikuttaa eniten naisiin ja lapsiin. Vaikka he selviytyisivät, heidän täytyy epätoivoisesti rakentaa uudelleen elämää. Naiset joutuvat sukupuolittuneen väkivallan ja terveysriskien kohteeksi.

» Lahjoita Haitin naisille

Maanjäristyksen kokemuksista opittava

Hurrikaani Matthew´n jalkoihin joutuneet naiset ja tytöt tarvitsevat yhtäläisiä mahdollisuuksia humanitaariseen apuun, erityisesti kaikkein haavoittuvimmat heistä, kuten naispuoliset perheiden päät, raskaana olevat naiset, lesket tai vammaiset naiset.

UN Women korostaa, että naisten terveys ja turvallisuus eivät saa vaarantua jälleenrakennuksessa. Vuoden 2010 Haitin maanjäristyksestä opittiin, että monet leirit olivat ylikansoitettuja, niissä oli turvattomat oleskelutilat ja riittämättömät terveysolot. Ne olivat myös heikosti valaistuja, mikä aiheutti öisiä iskuja vettä hakevien naisten kimppuun.

Maanjäristyksen jälkeen naiset ja teini-ikäiset tytöt leireillä joutuivat seksikaupan uhreiksi. Käteistä tarjoavat työllistämisohjelmat hyödyttävät usein miehiä enemmän kuin naisia.

» Lahjoita Haitin naisille

UN Women toimii Haitissa yhdessä paikallisten naisjärjestöjen kanssa, jotta naiset voidaan tällä kertaa asettaa hurrikaanin jälkeisen operaation keskiöön. Koska naisten toimeentulo on ollut suurelta osin riippuvaista myrskyn tuhoamasta maataloustuotannosta, naiset tarvitsevat kiireesti tukea kotitalouksiensa tulojen nostamiseksi hurrikaania edeltävälle tasolle. Naisten pienyritykset tarvitsevat uutta pääomaa liiketoiminnan elvyttämiseksi.

UN Womenin tuella naisille ja tytöille perustetaan myös turvapaikkoja ja helpotetaan humanitaarisen avun ja palveluiden saatavuutta.

(Kuva: UN/MINUSTAH /Logan Abassi)