Anna tarinan voimaannuttaa – David Goldman

“Haluan kuvissani vangita hetken, jossa on läsnä itsevarmuus, rehellisyys, periksiantamattomuus. Haluan keskittyä siihen mitä elämänsä takaisin saaminen merkitsee kuvaamalleni henkilölle.”

Näin vastaa valokuvaaja David Goldman kysymykseen siitä mikä hänelle on tärkeää, kun hän kertoo väkivallasta selvinneiden naisten tarinoita. “On paljon tärkeämpää tuoda esiin henkilön vahvuus kuin kuvata hänet heikoimmalla hetkellään. Ja koska taustani on rockmaailmassa, haluan tietenkin luoda myös visuaalisesti vaikuttavan kuvan.”

Torontolainen David Goldman on valokuvannut 19-vuotiaasta saakka. Uransa alkupuolella hän asui Los Angelesissa ja keskittyi rockbändien kuvaamiseen. Näiltä ajoilta Davidille on tuttu myös suomalainen HIM, jota hän kuvasi paljon.

Seitsemän vuotta sitten David muutti New Yorkiin ja hänen työnsä kiintopiste alkoi siirtyä. “Hyvällä ystävälläni todettiin rintasyöpä 35-vuotiaana. Aloin tuolloin tehdä enemmän muotokuvausta ja loin myös internetsivuston, jonka tarkoituksena oli auttaa ihmisiä rakentamaan tukiverkostoja vaikeiden aikojen yli pääsemiseksi.”

Vuonna 2010 työ vei Davidin Etiopiaan. Tohtori Catherine Hamlinin fistulasairaalan kanssa järjestetyssä projektissa hän perehtyi mediaan yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineenä lisätäkseen tietoisuutta fistulan vaikutuksista naisten elämään. “Minulle on tärkeää, että voin valokuvauksella ohjata huomiota tärkeisiin asioihin”, David sanoo.

Loppuvuodesta 2012 Davidille avautui uusi mahdollisuus jatkaa samalla polulla. Häntä pyydettiin matkustamaa Intiaan ja Bangladeshiin kuvaamaan UN Womenin hallinnoiman YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen rahaston tukemia hankkeita. Yksi niistä oli Delhissä toimiva asianajajakollektiivi, joka tukee väkivaltaa kokeneita naisia oikeuden hakemisessa ja uuden elämän rakentamisessa.

29052013-shehnazDelhissä David tapasi Shehnaz Banon ja kuuli hänen tarinansa. Asianajajakollektiivin avulla Shehnaz oli haastanut miehensä ja tämän perheen oikeuteen myötäjäisväkivallasta. Hänen onnistui saada myös lain takaamaa taloudellista tukea. “Shehnaz oli hyvin vahva. Hänelle myös vanhempien tuki oli ollut ratkaisevaa. Toisin kuin useimmat vanhemmat, he ottivat tyttärensä takaisin kotiin.”

Työssään David näki, että väkivallasta selvinneet naiset tietävät mikä merkitys sillä on, että he kertovat tarinansa. “Se vaatii paljon rohkeutta, mutta he eivät epäröi astua esiin koska he arvostavat elämäänsä ja koska he tietävät, että se antaa voimaa muillekin.”

Valokuvaaja voi välittää näitä tarinoita eteenpäin. Periaatettaan tarinoiden välittäjänä David kuvailee näin: “Keskity kuvattavan vahvuuteen, siihen mikä hänen tarinassaan on hyvää ja anna sen voimaannuttaa monia ihmisiä.”

“Joidenkin mielestä näiden kysymysten kuvaaminen ei ole miesten asia. Minun mielestäni he ovat väärässä. Myös miehet ovat tekemisissä näiden asioiden kanssa ja he voivat tuoda esiin tärkeitä näkökulmia”, David pohtii. “Minulle on tärkeää työni kautta osoittaa myös se, että maailmassa on paljon miehiä, jotka välittävät ja jotka ovat väkivaltaa vastaan.”

Davidin ottama kuva Shehnazista tuli tutuksi suurelle joukolle suomalaisia naistenpäivän viikolla maaliskuussa 2013, kun kuva oli yksi Suomen UN Womenin ulkomainoskampanjan julisteiden aiheista.

Shehnazilta, samoin kuin jokaiselta kohtaamaltaan väkivallasta selviytyneeltä naiselta, David kysyi saman kysymyksen: jos voisit tavata itsesi sellaisena kuin olit nuorena tyttönä, mitä kertoisit hänelle?

“Jokainen heistä vastasi samalla tavalla: he toivoivat, että tuo nuori tyttö olisi käynyt koulua. Jokainen heistä painotti itsenäisyyden merkitystä, miten tärkeää on kyetä olemaan riippumaton muista.”

Tänään Shehnaz rakentaa tuota itsenäistä elämää. Hän opiskelee tietojenkäsittelytiedettä Delhin yliopistossa ja toimii vertaistukena muille väkivallasta selvinneille naisille.

David Goldman Photography: www.davidgoldmanphoto.com