Alkuperäiskansojen naisten oikeuksia vahvistettava

Maailman alkuperäiskansojen päivää vietetään 9. elokuuta. Tänä vuonna päivän kansainvälisenä teemana on alkuperäiskansojen oikeuksien toimeenpaneminen käytännössä.

”Tämä on erityisen relevanttia alkuperäiskansojen naisille ja tytöille. Kamppailussaan tasa-arvon puolesta he ovat osoittaneet moninaiset kykynsä ihmisoikeuspuolustajina, päätöksentekijöinä ja toteuttajina huolimatta syrjinnästä ja väheksynnästä”, sanoo UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka.

YK:n mukaan yli 370 miljoonaa ihmistä yli 90 maassa kuuluu alkuperäiskansoihin. Mlambo-Ngcuka peräänkuuluttaa YK:n alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan julkistuksen täyttä soveltamista kaikkialla maailmassa vuosisatoja kestäneen syrjinnän poistamiseksi.

UN Womenin tuella alkuperäiskansojen naisten järjestöt hyväksyivät lokakuussa 2013 Perussa Liman toimintasuunnitelman, jossa vaaditaan kiireellisiä toimia alkuperäiskansojen naisten ongelmien ratkaisemiseksi. Naisia koskettavia ongelmia ovat mm. väkivalta, köyhyys, syrjintä, rasismi ja rajallinen mahdollisuus käyttää palveluita ja tuotantoresursseja. Toimintasuunnitelmassa vaaditaan myös alkuperäiskansojen naisille mahdollisuutta osallistua tasa-arvoisesti päätöksentekoon kaikilla tasoilla.

Mlambo-Ngcuka toivoo kansainvälisen yhteisön pitävän lupauksensa alkuperäiskansojen naisilla ja tytöille. UN Womenin mukaan se edellyttää ryhtymistä toimenpiteisiin naisten tasa-arvon, vapauden ja oikeuksien turvaamiseksi.

UN Women tukee alkuperäiskansojen naisia

Brasilia: Alkuperäiskansojen naiset puolustavat oikeuttaan maahan ja turvalliseen elämään

Laiton maan anastus ja muu maatalousyritysten laajentumiseen liittyvä hyväksikäyttö on tavallista Brasilian ja Paraguayn rajaseuduilla.

Lue lisää

 

Kaakkois-Aasia: Alkuperäiskansojen naiset nousevat puolustamaan oikeuksiaan

Taloudellinen kehitys merkitsee alkuperäiskansojen naisille usein elinkeinojen tuhoutumista ja väkivallan lisääntymistä.

Lue lisää

 

Marokko: Naiset taistelivat itselleen oikeuden maahan

Soulali-naisten vuosia kestänyt kamppailu johti tulokseen: myös naiset saavat korvauksia menetetyistä maa-alueistaan.

Lue lisää

 

Guatemala: Maya-naiset etsivät reittejä valoisampaan tulevaisuuteen

Nuoret naiset nousevat yhteisöissään muutoksentekijöiksi, jotka toimivat naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Lue lisää