Ääriliikkeet ovat valinneet naiset ja tytöt kohteikseen konfliktialueilla

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka kehottaa YK:n jäsenvaltioita kiinnittämään huomiota väkivaltaisiin ääriliikkeisiin, joiden kasvava vaikutusvalta uhkaa naisten ja tyttöjen oikeuksia eri puolilla maailmaa.

Turvallisuusneuvoston istunnossa naiset, rauha ja turvallisuus -agendasta 28.10. puhunut Mlambo-Ngcuka korosti, että konfliktien luonne on muuttunut. Esimerkiksi Irakissa ja Mailissa ääriliikkeet ovat tietoisesti valinneet naiset ja tytöt kohteikseen.

“Naisia ja tyttöjä pakotetaan naimaan sieppaajansa ja raiskaajansa tai heidät myydään orjiksi. Ihmisoikeuspuolustajia uhkaillaan ja tapetaan raiskauksia vastaan puhumisen vuoksi. Rohkeita toimittajia vaiennetaan väkivallalla”, Mlanbo-Ngcuka luetteli.

UN Womenin pääjohtaja myös varoitti, että maan sisäisten pakolaisten määrä, joka on suurin sitten toisen maailmansodan, kärjistää konflikteja Afganistanissa, Syyriassa, Somaliassa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Etelä-Sudanissa.

Viime vuonna Afganistanin, Syyrian ja Somalian konfliktit aiheuttivat yli puolet uusista maan sisäisistä pakolaisista. Mlambo-Ngcuka kertoi turvallisuusneuvostolle, että maan sisäiset pakolaisnaiset suljetaan usein oikeusjärjestelmien ulkopuolelle, eivätkä investoinnit tilanteen korjaamiseksi ole riittäviä.

Naispakolaiset kokevat suhteettoman paljon väkivaltaa, mukaan lukien seksuaalista väkivaltaa, pakkoavioliittoja ja ihmiskauppaa. UN Women peräänkuuluttaa nopeita toimenpiteitä, jotta naisille eri päätöslauselmissa annetut lupaukset voidaan pitää.

“Nyt on aika parantaa dramaattisesti naispakolaisten ja maan sisäisten pakolaisten tilannetta”, Mlambo-Ngcuka korosti.