Ääniä Gazasta: “Pelko vauvani menettämisestä valtasi minut” — Safan sinnikkyys raskauden ja konfliktin keskellä

Auta Gazan naisia ja heidän perheitään

“Sodan läpi eläminen on kuin eläisi painajaisessa”, sanoi Safa Btah.

Kahden lapsen 29-vuotias äiti Safa Btah joutui lähtemään kotoaan Gazan kaupungista ollessaan kuudennella kuukaudella raskaana. Btah odottaa kolmatta lastaan.

“Meidät pakotettiin pakenemaan kotoamme ja jättämään taaksemme kaiken, minkä tunsimme ja mitä rakastimme”, hän sanoi. Btah ja hänen perheensä hakivat ensin turvaa eteläisestä Khan Younisin kaupungista, vain kohdatakseen lisää pommituksia ja tarkka-ampujien tulitusta, mikä pakotti heidät jatkamaan matkaansa vielä etelämmäksi Rafahiin.

“Jokainen päivä tuntui  selviytymistaistelulta”, hän sanoi kyynelten läpi. “Meillä ei ollut paikkaa minne mennä, eikä ketään, kenen puoleen kääntyä.”

Btah ja hänen perheensä rakensivat teltan kaduilta kerätyistä materiaaleista, ja kerääntyivät yhteen hätäisesti rakennettuun suojaan. Rafahin väkiluku ennen 7. lokakuuta oli noin 250 000, mutta kaupungissa on nyt yli 1,1 miljoonaa ihmistä. Improvisoidut teltat eivät tarjoa juurikaan helpotusta – ne kastuvat sateessa, ja niistä puuttuu lämmitys ja sähkö.

“Nukuimme kylmällä, kostealla maalla, ilman suojaa sääolosuhteilta”, Btah muisteli. “Raskaana olevana naisena se oli sietämätöntä.”

Supistusten alkaminen teltassa täytti hänet pelolla ja ahdistuksella. “En tiennyt, ehtisimmekö sairaalaan ajoissa”, Safa sanoo, ääni murtuen.

“Pelko vauvani menettämisestä valtasi minut.”

Kuljetusvälineitä ei juurikaan ole, ja tiet ovat raunioina. Btah aloitti kiduttavan kahden tunnin matkan sairaalaan. Normaaleissa olosuhteissa sama matka olisi kestänyt vain 20 minuuttia.

Btah matkasi läpi ruuhkaisten katujen, keskellä kodittomia perheitä ja haavoittuneita siviilejä. “Jokainen hetki oli kidutusta”, hän sanoi, ja lisäsi: “Mutta jatkoin, lapseni vuoksi.”

Päästyään sairaalaan Btah synnytti terveen poikalapsen, jolle hän antoi nimen Zein. “Kun pidin häntä sylissäni ensimmäisen kerran, tunsin pienen toivonkipinän kaaoksen keskellä”, hän sanoi. “Hän oli kestävyyden symboli, todiste ihmishengen voimasta.”

Palattuaan telttaan vastasyntyneensä kanssa Btahin huoli kasvoi, kun hän kamppaili pitääkseen vauvansa lämpimänä ja ravittuna ankarien olosuhteiden keskellä. “Joka päivä oli taistelua”, hän sanoi, “Mutta tiesin, että minun oli jatkettava taistelua lasteni vuoksi.”

UN Womenin mukaan kaksi äitiä on kuollut Gazassa joka tunti 7. lokakuuta lähtien. UNICEF on raportoinut, että ainakin 17 000 lasta on jäänyt orvoksi tai erotettu vanhemmistaan konfliktin aikana.

Btahin tarina korostaa raskaana olevien naisten kohtaamaa kauhistuttavaa todellisuutta konfliktialueilla.

“Vaikka olemme kodittomia ja nälkäisiä, me pidämme kiinni toivosta”, hän sanoi, ääni päättäväisenä. “Rakkaus sydämissämme voimme voittaa minkä tahansa haasteen, olipa se kuinka pelottavaa tahansa.”

“Lapseni ovat kaikkeni, ja teen mitä tahansa antaakseni heille sen elämän, joka heille kuuluu, riippumatta siitä, mitä haasteita tulevaisuus tuo tullessaan.”

 

Alkuperäinen englanninkielinen artikkeli julkaistu 21.2.2024 täällä.

Artikkelikuva: Palestiinalainen perhe suojautuu sateelta Rafahin kaupungissa Gazassa. UNICEF/Eyad El Baba