Enemmän tyttöjä koulussa, enemmän naisia ministereinä ja vähemmän lapsiavioliittoja – YK:n tasa-arvojärjestö UN Women täyttää 10 vuotta ja siksi nämä 10 tasa-arvosaavutusta on syytä nostaa esille

Lahjoita ja tue naisten ja tyttöjen oikeuksien toteutumista myös seuraavat kymmenen vuotta!

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women täytti 10 vuotta torstaina 2. heinäkuuta 2020.

Merkkipäivän kunniaksi UN Women Suomi nostaa esiin 10 tasa-arvosaavutusta, jotka eivät olisi mahdollisia ilman pitkäaikaista ja sitoutunutta työtä tyttöjen ja naisten oikeuksien saavuttamiseksi:

1. Enemmän tyttöjä koulussa kuin koskaan aiemmin! Tytöt saavat nyt maailmanlaajuisesti keskimäärin 12 vuotta koulutusta, kun vuonna 1970 luku oli vain 6,7 vuotta.

2. Lapsiavioliittojen määrä on laskenut vuodesta 1995, jolloin yksi neljästä kaikista maailman tytöistä joutui lapsiavioliittoon. Nykyään luku on laskenut yhteen viidestä.

3. Naispuolisten ministereiden osuus on maailmanlaajuisesti tällä hetkellä kaikkien aikojen korkein: 21,3 prosenttia kaikista maailman ministereistä on naisia! Vuonna 2005 vastaava luku oli vain 14 prosenttia.

4. Naisten lukutaito on noussut 10 prosenttia vuodesta 2000.

5. Jo 35 maata on hyväksynyt saman sukupuolen avioliitot. Viimeisimpinä joukkoon liittyi toukokuun lopussa keskiamerikkalainen Costa Rica.

6. Ainakin puolet maailman naisista käy nyt palkallisessa työssä. Se on 40 prosenttia enemmän 1990-lukuun verrattuna.

7. YK:n tukemista rauhanprosesseista 67 prosenttia sisälsi viittauksen naisiin, kun 1990-luvulla sama luku oli vain 11 prosenttia.

8. Äitiyskuolleisuusaste on laskenut maailmanlaajuisesti 38 prosenttia vuoden 2000 jälkeen.

9. Vuoteen 2015 mennessä jo 94 maata tarjosi mahdollisuuden isyysvapaaseen, kun vuonna 197 4 niin teki ainoastaan Ruotsi.

10. Viimeisen 25 vuoden aikana on tehty globaalisti 274 tasa-arvoa edistävää lakimuutosta, kuten Sudanissa keväällä 2020 annettu lakiesitys kieltää tyttöjen sukuelinten silpominen.

PS. Tiesitkö, että YK:n tasa-arvojärjestö syntyi myös suomalaisten ansiosta – Helvi Sipilän perintö elää yhä.

Tasa-arvo vaatii vielä työtä

Hienoista saavutuksista huolimatta UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas muistuttaa, että naisten oikeudet ja tasa-arvo vaativat yhä jatkuvaa työtä.

”Juhlahumun keskellä on tärkeää huomata, ettei tasa-arvo ole edelleenkään valmis, ja työtä sen eteen tarvitaan vielä kaikkialla maailmassa. Tasa-arvon osalta on otettu monessa suhteessa takapakkia, ja taantumukselliset voimat ovat saaneet viime vuosina entistä enemmän jalansijaa. Nyt koronapandemia kärjistää tilannetta entisestään, ja esimerkiksi lapsiavioliittoja- ja sukuelinten silpomista ehkäiseviä ohjelmia on lakkautettu. Seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja on suljettu toissijaisina palveluina, ja suunnittelemattomien raskauksien ja vaarallisten aborttien määrät lisääntyvät huomattavasti.”

Haasteista huolimatta Hirsikankaan mukaan on tärkeää muistaa, että sitkeä työ vuosien aikana on tuottanut myös paljon tulosta.

“Halusimmekin juhlavuoden kunniaksi nostaa esille kaiken sen, mitä globaali tasa-arvoliike on jo saanut aikaan. Se motivoi jatkamaan työtä!” Hirsikangas sanoo.

Vuosi 2020 on tasa-arvon supervuosi!

  • YK:n tasa-arvojärjestö UN Women täyttää tänä vuonna 10 vuotta.
  • Yksi naisten oikeuksien merkittävimmistä virstanpylväistä, Pekingin julistus ja toimintaohjelma, täyttää 25 vuotta. Kuuntele UN Women Suomen Generation Equality –podcastista, millaisia muistoja presidentti Tarja Halosella on Pekingistä!
  • Turvallisuusneuvoston Naiset, rauha ja turvallisuus 1325 -päätöslauselman hyväksymisestä on 20 vuotta. Lauselman tavoitteena on suojata naisia ja tyttöjä aseellisissa selkkauksissa ja konflikteissa.
  • YK viettää 75-vuotisjuhliaan 24. Lokakuuta 2020.

Juhli 10-vuotiasta UN Womenia tekemällä lahjoitus!

UN Women edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja vahvistaa naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia ja asemaa globaalisti. Sillä on yli 200 hanketta yli 90 maassa.

UN Women Suomi on YK:n UN Womenin kansallinen komitea. Yhdistys tukee UN Womenin päämääriä keräämällä varoja UN Womenin työhön tekemällä varainhankintaa tukevaa viestintä- ja vaikuttamistyötä.

UN Women on yksi Suomen tärkeimmistä YK-kumppaneista. Keväällä 2020 Suomi tuplasi tukensa UN Womenille 19 miljoonaan euroon: Suomi on näin YK:n tasa-arvojärjestön suurimpia valtiollisia tukijoita. UN Womenin johtokunnan puheenjohtajana toimii suurlähettiläs Jukka Salovaara.

10-vuotispäiviä juhlitaan virtuaalisesti järjestämällä syntymäpäiväkeräys ja kannustamalla ihmisiä lahjoittamaan 10 euroa 10-vuotiaalle! Fyysisiä juhlia ei tänä kesänä voida järjestää koronaviruspandemian vuoksi.

Lahjoitukset voi osoittaa tilille FI62 1270 3000 2089 39!

Voit osoittaa tukesi tasa-arvotyölle ja varmistaa ettei edistysaskeleiden vauhti hiivu! Voit lahjoittaa haluamasi summan Mobilepayssa numeroon 58961 tai lahjoittaa 10 euroa lähettämällä tekstiviestin UNW numeroon 16499. Voit myös lahjoittaa Facebook-keräykseemme klikkaamalla alla olevaa kuvaa!

 

 

 

 

 

 

 

 

Lahjoita ja tee totta tulevista edistysaskeleista!