Väkivaltaa kokeneille naisille palvelukeskus Palestiinaan

Tiistaina 29.8.2017 YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vieraili Palestiinan ensimmäisessä väkivallan uhrien täyden palvelun palvelukeskuksessa, jossa kaikki palvelut ovat saman katon alla. Hän keskusteli väkivallasta selvinneiden naisten kanssa ja kuunteli heidän näkemyksiään keskuksen toiminnasta.

”Ei ollut helppo päätös hakea apua, mutta sillä hetkellä kun astuin sisään palvelukeskukseen, tiesin olevani turvassa. Ihan kuin olisin tuntenut koko henkilökunnan jo pitkään. He kuuntelivat minua, auttoivat minua löytämään apua ja tekemään valituksen väkivaltaisesta miehestäni”, 25-vuotias Maya Saeed* kertoi pääsihteerille.

Länsirannalla Ramallahissa sijaitseva palvelukeskus on samassa rakennuksessa kuin poliisin perheväkivallasta ja lasten ja nuorten suojelusta vastaava yksikkö. Keskus on auki ympäri vuorokauden ja se tarjoaa väkivaltaa kokeneille naisille ja nuorille lääkäriapua, lakipalveluita, psykososiaalista tukea, lähetepalvelun turvakotiin ja poliisin suojelua.

UN Womenin johdolla suunniteltu ja yhteistyössä UNICEFin kanssa perustettu palvelukeskus avattiin keväällä 2017. Jo tähän mennessä se on tarjonnut apua ja tukea sadoille väkivaltaa kokeneille naisille ja nuorille.

“Olin kahdeksannella kuulla raskaana, kun lähdin pakoon hyvin väkivaltaista aviomiestäni ja tulin Ramallahin perhesuojeluyksikköön, kertoo 23-vuotias Sana Ali*, joka hiljattain vieraili keskuksessa 2,5-vuotiaan poikansa kanssa.

Palvelukeskuksen avaaminen oli hyvä uutinen Sanalle, joka tarvitsee jatkuvaa psykososiaalista tukea toipuakseen väkivallan aiheuttamista traumoista. Hänen ensivaikutelmansa keskuksesta oli, että kyse on aivan uudesta toimintatavasta.

”Täällä on kaikki tarpeelliset palvelut samassa paikassa. Ei tarvitse huolehtia paikasta toiseen menemisestä ja yksityisyyden vaarantumisesta. Täällä on jopa paikka, jossa poikani voi leikkiä minua odottaessan”, hän kertoi hymyillen.

Palvelukeskusta johtava Abla Fazaa kertoo väkivaltaa kokeneiden naisten asemasta. Nyt heitä voidaan tukea tehokkaammin.

Pääsihteeri Antonio Guterres kannusti UN Womenin henkilökuntaa tekemään jatkossakin yhteistyössä Palestiinan hallituksen kanssa väkivaltaa kokeneiden naisten tukemiseksi. Palvelukeskuksen perustaminen oli UN Womenin ja Palestiinan hallituksen pitkäaikaisen kumppanuuden tulosta. Kumppanuuden tarkoituksena on vahvistaa paikallista osaamista väkivaltaa kokeneiden naisten tarpeiden huomioimiseksi.

“Monet palestiinalaisnaiset kärsivät puolisoidensa tekemästä väkivallasta. Kun he yrittävät hakea apua perheiltään, heidän avunpyyntönsä usein torjutaan perinteisten arvojen vuoksi”, kertoo palvelukeskusta johtava poliisivoimien majuri Abla Fazaa.

”Sijoittamalla kaikki tarvittavat palvelut yhteen paikkaan voimme taata heidän yksityisyytensä ja sen, että he eivät joudu kertomaan tarinaansa uudelleen ja uudelleen ja siten uhriutumaan uudestaan.”

* Nimi muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.

(Kuvat: UN Women/ Eunjin Jeong)