UN Women auttaa naisia pääsemään jaloilleen Pam-hirmumyrskyn jälkeen

Shaline Nimal seisoo lastensa kanssa romukasan luona, joka ennen oli hänen talonsa.

“Nämä ovat kotimme, ilman niitä meillä ei ole paikkaa, missä asua. Meidän pitää vain rakentaa uudelleen”, Shaline huokaa.

Shaline asuu Rangorangon kylässä Vanuatulla, jonne trooppinen hirmumyrsky Pam iski maaliskuun puolivälissä. Kokonaiset kylät pyyhkiytyivät kartalta hetkessä. Rangorangossa pystyyn jäi vain kaksi taloa.

Ennen myrskyä Shaline myi torilla vihanneksia, joita kylän naiset kasvattivat yhdessä. Pam-myrsky tuhosi kaikki kylän viljelykset ja jätti naiset ilman toimeentuloa. Shaline ei tiedä, mistä hankkia rahat uuden kotitalon rakentamiseen. Myös ruoka on loppumassa kylän perheiltä.

Tilannetta pahentaa myös väkivalta, sillä luonnononnettomuuden jälkeen perheväkivalta ja raiskaukset lisääntyvät räjähdysmäisesti. Syynä tähän ovat täyteen ahdetut hätämajoituspaikat, psyykkiset traumat, stressi ja viranomaistoimintojen halvaantuminen. Neljän vuoden takaisissa hirmumyrskyissä Vanuatun neuvontakeskus otti vastaan 300 % normaalia enemmän naisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyviä avunpyyntöjä.

Investointeja naisten toimeentuloon ja väkivallan vähentämiseen

Rangorangon kylän naiset katsovat jo tulevaisuuteen. Myrskyn tuhosi viljelykset, mutta ensimmäiset uudet taro-kasvit on jo istutettu, jotta perheillä olisi ruokaa jatkossakin. (Kuva: UN Women/Ellie van Baaren)
Rangorangon kylän naiset katsovat jo tulevaisuuteen. Myrsky tuhosi viljelykset, mutta ensimmäiset uudet taro-kasvit on jo istutettu, jotta perheillä olisi ruokaa jatkossakin. (Kuva: UN Women/Ellie van Baaren)

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women toimii Vanuatulla naisten ja tyttöjen suojelemiseksi. Lahjoitusvaroja investoidaan jälleenrakennukseen, joka hyödyttää naisia ja heidän perheitään.

Markets for Change -ohjelman kautta Shalinen kaltaiset naiset saavat mahdollisuuden pelastaa elinkeinonsa.

Rangorangon kylän naiset ovat jo panneet toimeksi ja alkaneet istuttaa uudelleen taro-kasvia, joka perunan tapaan käytettynä on paikallisen ruokavalion perusta.

UN Womenin tuella naiset pystyvät parantamaan markkinointitaitojaan vihannesmarkkinoilla ja saavat kestävän toimeentulon turvallisessa ympäristössä.

Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen ja hygienian parantaminen markkinapaikoilla on keskeinen osa ohjelmaa. Samalla luodaan kestävyyttä, joka auttaa asukkaita selviämään tulevista luonnononnettomuuksista vähemmin vaurioin.

Yhtä pahoja tuhoja ei Vanuatulla ole ennen nähty, kuin Pam-myrskyn seurauksena. Elämän on kuitenkin jatkuttava ja naisten on tartuttava toimeen.

“Joka päivä yritämme tehdä vähän enemmän”, Shaline sanoo.