Tietoa ja turvaa siirtotyöläisille värikkäässä paketissa

UN Womenin Turvallinen maahanmuutto -opas antaa siirtotyöläisille keinoja suojautua hyväksikäytöltä Thaimaassa.

”Uskon, että tämä kirjanen auttaa ihmisiä, jotka ovat samankaltaisessa tilanteessa kuin minä,” sanoo nuori nainen selatessaan UN Womenin opasta ihmissalakuljetuksen uhreille tarkoitetussa suojakeskuksessa Vientianessa Laosissa.

Kun laosilaiset kyläläiset matkaavat töihin Thaimaahan, he voivat tukeutua helppolukuiseen ja selkeään oppaaseen. Se kertoo kaiken tarpeellisen värikkäiden kuvitusten avulla. Kirjasesta löytyy tietoa työskentelyyn tarvittavien asiakirjojen hankkimisesta, elinkustannuksista, Thaimaan työlainsäädännöstä, avun hakemisesta sairastuessa ja muissa hätätilanteissa sekä mahdollisista uhista, kuten ihmissalakuljetuksesta, työvoiman hyväksikäytöstä ja seksuaalisesta häirinnästä.

 

Kuvassa selataan UN Womenin Turvallinen värikästä maahanmuutto-opasta.
UN Womenin opas tarjoaa ajantasaista tietoa siirtotyöläisille helposti lähestyttävässä muodossa.

Usein viranomaisten julkaisema materiaali on monimutkaista ja vaikeaselkoista, jolloin etenkin nuoret vierastyöläiset jäävät pimentoon omista oikeuksistaan ja mistä saada apua eri tilanteissa. UN Womenin julkaisu on kuitenkin paketoitu helppolukuiseen ja ymmärrettävään muotoon – oppaana toimii iloinen sarjakuvahahmo Noohin. Hänen avullaan haavoittuvassa asemassa olevat työläiset saavat tiedosta aseen hyväksikäyttöä vastaan.

Kuva: UN Women/Yoomi Jun