Sierra Leone: Naiset keltaisissa laittavat ebolan kuriin

Ebolan puhkeamisesta on kulunut yli vuosi, ja Maailman terveysjärjestö WHO julisti Liberian ebolavapaaksi maaksi toukokuussa 2015.  Naapurimaassa Sierra Leonessa kuitenkin työskennellään edelleen taudin taltuttamiseksi.

Kambian alueella asuva Adama Sesayon tarkkailee ympäristöään ja toimii aktiivisesti. Hän ilmoittaa maan vastuuviranomaisille, mikäli havaitsee lähiyhteisössään jotakin outoa ja soittaa kuumalle linjalle, jos epäilee jonkun saaneen tartunnan.

”Olen tehnyt itselleni lupauksen, etten enää vaikene”, Adama sanoo.

UN Womenin tuella Adaman kaltaiset naiset johtavat uutta liikettä ebolan taltuttamiseksi Sierra Leonessa. Keltaisen tunnusvärin alla tapahtuva toiminta on tuonut uutta intoa toimittajien, opiskelijoiden ja opettajien voimin toteutettavaan ebolan vastaiseen työhön.

Kampanja jatkaa Sierra Leonen toimittajaliiton maaliskuussa aloittamaa keltaisen nauhan kampanjaa. Nyt naisilla on johtava rooli sen toteuttamisessa, ja kampanjan työ keskittyy yhteisön jäseniin, nuorisoon sekä uskonnollisiin ja perinteisiin johtajiin.

Mary Okumu edustaa UN Womenia Sierra Leonessa. Hän kertoo, että kampanja haluaa korostaa naisten roolia tärkeänä voimavarana ja että naiset soveltuvat hyvin johtamaan työtä.

Kampanjan keltainen väri edustaa toivoa ja voimaa, ja joka perjantai ebolan vastaisen liikkeen kannattajat pukeutuvat keltaiseen kasvattaakseen tietoisuutta viruksesta. Naiset ovat saaneet erityistä rohkaisua työhönsä taudin leviämisen estämiseksi.

Koulut mukana kampanjassa

Myös Sierra Leonen kouluissa järjestetään “keltaisia päiviä”.

Kossoh Town sijaitsee ebolan pahoin runtelemalla maaseudulla Sierra Leonen länsiosissa. Viisivuotias Madi Kamara Kossoh Townin esikoulusta on erityisen innoissaan saadessaan pukeutua koulupuvun sijasta keltaiseen.

”Pukeudun keltaiseen, koska rakastan maatani”, Madi sanoo tietoisena kaikkia koskevasta tärkeästä tehtävästä.

Koululaisten vanhempia kannustetaan tarkkailemaan koulun alueita ebolan oireiden varalta. Madin vanhemmat ovat aktiivisesti mukana toiminnassa. Äiti auttaa koululaisten lämmön mittaamisessa ja isä työskentelee koulun jättäneiden nuorten keskuudessa. Nuoret tuovat koululle vettä käsien pesua varten – se on yksi tärkeä asia ebolan vastaisessa työssä.

Kampanjan keltainen väri edustaa toivoa ja voimaa ebolan voittamiseksi.
Kampanjan keltainen väri edustaa toivoa ja voimaa ebolan voittamiseksi.

Naisten näkökulma mediaan

Keväällä 125 naistoimittajaa kokoontui UN Womenin ja UNMEERin (United Nations Mission for Ebola Emergency Response) järjestämiin alueellisiin työpajoihin. Niissä käsiteltiin ebolan erilaisia vaikutuksia naisiin ja miehiin sekä suunniteltiin viestejä, joita varten kerättiin naisten näkökulmia eri puolilta maata.

Kampanjaviestien tarkoitus on jakaa paikallistasolla tietoa siitä, miten maassa parhaiten ehkäistään ebolan leviämistä. Sierra Leonen itsenäisyyspäivänä toimittajat toteuttivat valtakunnallisen paneelikeskustelun, jossa naiset kertoivat, miten ebola oli heihin vaikuttanut.

Cotton Tree –uutispalvelun Ndeamoh Mansaray toivoo, että olisi alun perinkin ymmärtänyt paremmin, miten monin eri tavoin juuri naiset ja tytöt ovat ovat haavoittuvassa asemassa ebolan vuoksi. Naisilla on myös keskeinen rooli tartuntojen vähentämisessä, kunhan he saavat oikeaa tietoa tiedotusvälineistä.

“Uskon vakaasti, että jos naiset olisivat ymmärtäneet ebolan leviämisen estämistä koskevat ohjeet paremmin, taudin leviäminen olisi pysähtynyt aiemmin ja vaikutukset olisivat jääneet pienemmiksi”, Ndeamoh Mansaray sanoo.