Sähkölaskut alas, itsetunto ylös

Burkaan pukeutunut musliminainen kulkee slummissa ovelta ovelle opettaakseen perheille energian säästämistä. Tämä on harvinainen näky Ahemdabadissa, Intiassa. 42-vuotias leski ja kolmen lapsen äiti Sabinaben Sabirhai Mansuri on kuitenkin osoittanut ennakkoluulot vääriksi ja noussut esimerkiksi itsenäisestä naisesta, jonka työ hyödyttää koko yhteisöä.

Sabinaben tarttui yllättäen avautuneeseen tilaisuuteen ja ilmoittautui UN Womenin energiansäästökoulutukseen yrittäjänaisten yhdistyksessä. Kuukauden mittaisessa koulutuksessa naiset kehittivät viestintätaitojaan ja oppivat peruslaskutoimituksia. Nämä taidot ovat olleet avainasemassa, kun vastavalmistuneet energianeuvojat ovat kiertäneet yli 1800 kotitaloudessa opettamassa, miten valaistusta ja ilmanvaihtoa säätämällä tai ruuanlaittotapoja muuttamalla voidaan säästää energiaa.

Köyhille kotitalouksille pitää pystyä vakuuttamaan, että energian säästämisestä saa rahallista etua.  Hyödyn voi käyttää parempaan ruokaan ja lasten koulutukseen – sen lisäksi, että se osaltaan auttaa ilmastonmuutoksen torjumisessa.

Sabinaben ja muut energianeuvojanaiset ovat opastaneet syrjäkylien asukkaita käyttämään savutonta puuliettä, jonka avulla voi säästää puusta lähes kolmasosan. Tällä on myös terveysvaikutuksia, sillä huonojen liesien savu tappaa joka vuosi kaksi miljoonaa ihmistä.

Energianeuvojat tarjoavat paikallisille asukkaille myös muita kustannustehokkaita tuotteita, kuten pieniä loisteputkivalaisimia ja ilmanvaihtohormeja.

“Pieni loisteputkivalaisin maksaa hieman enemmän kuin tavallinen lamppu, mutta muutaman kuukauden jälkeen energiansäästö realisoituu matalampana sähkölaskuna”, Sabinaben kertoo ylpeänä asiantuntemuksestaan. Hän itse säästää 300 rupiaa kuukaudessa käyttämällä energiatehokkaita sähkölaitteita.

Samassa Ahmedabadin slummissa asuvan Santosh Kishan Bhain kuusihenkinen perhe on myös hyötynyt tästä UN Womenin kekseliäästä ohjelmasta. Santoshin perhe kertoo säästävänsä jopa 100 rupiaa kuukauden sähkölaskuista. Kahden huoneen asuntoon asennettu ilmastointikatto viilentää huonetta ja tekee ilman helpommaksi hengittää.

Kokonaisuudessaan projektista hyötyneiden kotitalouksien kuukauden keskimääräinen energialasku on laskenut yli viidenneksellä.

Vaikka kotitalouksille koituva säästö on huomattava, on ohjelmalla ollut vielä suurempi vaikutus energianeuvojina toimivien naisten omassa elämässä. Ennen aroista, kotona pysyttelevistä naisista on tullut itsenäisiä ja ylpeitä ammattilaisia. Naisten itseluottamus kasvaa huimasti, kun he oppivat käyttämään sähkömittareita, laskimia ja matkapuhelimia.

Aiemmin Sabinaben lähti ulos hyvin harvoin, eikä tiennyt juuri mitään säästämisestä. Hän kertoo minäkuvansa muuttumisesta UN Womenin ohjelman seurauksena: “Luotan itseeni enemmän, ja voin ansaita ja säästää rahaa. Pystyn maksamaan vanhimman poikani koulumaksut.”

Sabinaben on myös avannut ensimmäistä kertaa oman pankkitilin ja säästää eläkettä varten.

“Olen ylpeä saadessani toimia energiansäästöneuvojana, ja myös lapseni ovat ylpeitä asiasta. Kun tulen illalla kotiin, he kysyvät minulta, montako lamppua myin”, kertoo Sabinaben hymyillen vasta löytyneellä itseluottamuksella.