Rohkea naispoliitikko ei vaikene, kun asioista päätetään

Prak Chanton halusi aina luoda itselleen toisenlaisen elämän kuin muilla naisilla – vaikka se vuosien ajan merkitsikin kahdenkymmenen kilometrin päivittäistä kävelyä kouluun. Tänään hän voi olla tyytyväinen sinnikkyydestään: hän on yhdeksästä sisaruksesta ainoa, joka on hankkinut koulutuksen.

“Isäni halusi minulle kunnon koulutuksen ja teki kaikkensa sen puolesta”, Prak kertoo.

Kaikilla Kambodžan naisilla ei ole ollut samanlaista mahdollisuutta. Siksi Prak on ottanut elämäntehtäväkseen auttaa muita naisia alueensa kylissä, joissa naisiin kohdistuva väkivalta on suuri ongelma ja este naisten osallistumiselle julkiseen elämään.

“Kierrän usein ovelta ovelle, tai sitten naiset tulevat minun luokseni. Kuuntelen heidän kokemuksiaan ja autan heitä puolustamaan oikeuksiaan.”

Naispoliitikko Prak Chanton toimii Kratien maakuntavaltuutettuna. UN Women tukee naisten poliittista osallistumista ja rohkaisee naisia toimimaan määrätietoisina suunnannäyttäjinä päätöksenteossa.

Tämä on vallankumouksellista kambodžalaisessa yhteiskunnassa. Perinteisen käyttäytymissäännön, Chbab Sreyn, mukaan naisten pitää olla tottelevaisia ja hiljaisia ja keskittyä perheen hoivaamiseen.

Vertaistuki antaa uskallusta

Useampi kuin kahdeksan kymmenestä poliitikosta Kambodžassa on miehiä. Vaikka luvut eivät olekaan hätkähdyttäviä muuhun maailmaan verrattuna, on naisten aliedustuksella vakavat seuraukset.

Paikallisessa päätöksenteossa ei juurikaan puututa seksuaaliterveyteen, tyttöjen koulutusmahdollisuuksiin, ihmiskauppaan tai naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Naisten tarpeet ja elinolosuhteet eivät nouse esiin poliittisessa keskustelussa, mikä entisestään syventää syvälle juurtunutta epätasa-arvoa.

UN Womenin tuella naisjohtajat tapaavat toisiaan säännöllisesti ja auttavat yhteisöjensä naisia muuttamaan elämäänsä ja saamaan aikaan parannuksia naisten asemassa. Muutoksen aikaansaamiseksi päätöksenteossa vaikuttavat naiset myös verkottuvat paikallisten kansalaisjärjestöjen ja naisliikkeiden kanssa.

Prak Chanton uskoo, että naisten koulutus on avainasemassa, kun naisille annetaan mahdollisuus parempaan elämään. Koulutus myös auttaa naisia tekemään yhdessä työtä väkivallan lopettamiseksi.

“Koulutus on auttanut minua itseäni eniten, mutta naisten laillisia oikeuksia koskevan koulutuksen puute oli myös suurin este minulle”, Prak kertoo.

UN Womenin tukemassa koulutuksessa hän oppi tuntemaan naisten syrjinnän poistamista koskevan kansainvälisen CEDAW-sopimuksen, jonka säädöksiin myös Kambodža on sitoutunut. Siitä lähtien hän alkoi käyttää sitä välineenä oman alueensa naisten auttamiseen.

Työtä naisten ja miesten tasa-arvoisten osallistumismahdollisuuksien eteen riittää vielä valtavasti. YK:n tuoreen raportin mukaan nykyvauhdilla kestää yli 50 vuotta, ennen kuin naisten osuus päätöksenteossa on noussut miesten tasolle.

UN Womenille tämä vauhti ei riitä, ja Kambodžassa Prak Chantonin kaltaiset rohkeat naiset ovat ottaneet ensimmäiset askeleet tilanteen korjaamiseksi.